X

El fons marí de la Mediterrània és un dels indrets on el plàstic més s’acumula

Un visor d'Oceana permet conèixer com es mou i els llocs en què concentra aquest residu

30/05/2023

El fons marí de la Mediterrània és un dels indrets on el plàstic més s’acumula

Margalida Riera

Just quan prop de 1.000 delegats de governs, d’ONG i de la indústria són a París per negociar un acord vinculant per reduir la contaminació per plàstic, Oceana acaba de fer públic un visor de contaminació marina que mostra que la Mediterrània és una trampa de plàstic. Es calcula que 13 milions de tones de plàstic acaben a la mar anualment.

L’organització Ecologista Oceana ha col·laborat amb diverses universitats i ha desenvolupat un model computacional molt avançat que pronostica els recorreguts i zones d’acumulació de les restes de plàstic. Els resultats es poden observar en dos visors que cobreixen una superfície de 51 milions de quilòmetres quadrats. En un, es mostra l’evolució de la contaminació per plàstic en superfície marina durat 10 anys; l’altre visor permet conèixer on s’acumula la brutor submergida.

L’analista d’Oceana Jorge Blanco n’és un dels coautors. Diu que el 90% del plàstic a la mar està submergit. Per tant, aclareix, les polítiques per netejar platges i superfície no són gaire efectives i actuar sobre el fons marí és inviable. Per això, per a Blanco, la millor solució és reduir la producció de plàstic.

Una conclusió similar manifesten a París els experts reunits per aconseguir un acord vinculant de reducció. 50 països, representants d’ONG i de la indústria debatran els pròxims dies per tancar els acords concrets que permetin reduir els residus de plàstic un 80% per a l’any 2040.

30/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris