ciència i tecnologia

Una anàlisi de sang per detectar l’alzhèimer 16 anys abans que compareguin els primers símptomes

Per detectar el dany cerebral abans que apareixin els símptomes, els investigadors han analitzat els nivells de neurofilament dins la sang

Una+an%C3%A0lisi+de+sang+per+detectar+l%27alzh%C3%A8imer+16+anys+abans+que+compareguin+els+primers+s%C3%ADmptomes

Una simple anàlisi de sang podria detectar si una persona patirà Alzheimer d’aquí a 16 anys. Això és el que han aconseguit un grup d’investigadors alemanys i estatunidencs amb un estudi que han publicat en el darrer número de la revista Nature Medicine. Ara mateix no existeix cap tractament eficaç pels malalts d’Alzheimer només alguns, com la musicoteràpia, que ajuden a desaccelarar la progressió.

Per detectar el dany cerebral abans que apareguin els símptomes, els investigadors han analitzat els nivells de neurofilament dins la sang. Les neurones, quan moren, desprenen aquesta proteïna, que passa del líquid que banya el cervell a la medul·la espinal, i d’aquí al torrent sanguini. En total, 400 persones es varen sotmetre a les proves i els que tenien antecedents familiars d’Alzheimer tenien un nivell més elevat de neurofilament.

Perquè les proves puguin ser efectives també falta per determinar quins nivells de neurofilament i amb quina rapidesa haurien d’augmentar per preocupar-se i evitar, en un futur, que l’Alzheimer avanci com ha fet fins ara.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Primera fotografia d’un forat negre de la història

Imatges inèdites d'un cúmul el·líptic d'estrelles situat a 55 milions d'anys llum de la Terra

Oriol Bonnín, doctor honoris causa per la UIB

El consell de Govern de la UIB vol reivindicar els mèrits científics, socials i la vinculació amb les Illes del cirurgià

Alumnes mallorquins contactaran amb l’Estació Espacial Internacional a finals de mes

La connexió durarà uns 10 minuts i la faran amb l'ajuda de radioaficionats.

Gran part del volum de les glaceres poden haver desaparegut la segona meitat de segle

En els darrers 55 anys han desaparegut 9,6 bilions de tones de gel