ciència i tecnologia

Una anàlisi de sang per detectar l’alzhèimer 16 anys abans que compareguin els primers símptomes

Per detectar el dany cerebral abans que apareixin els símptomes, els investigadors han analitzat els nivells de neurofilament dins la sang

Una+an%C3%A0lisi+de+sang+per+detectar+l%27alzh%C3%A8imer+16+anys+abans+que+compareguin+els+primers+s%C3%ADmptomes

Una simple anàlisi de sang podria detectar si una persona patirà Alzheimer d’aquí a 16 anys. Això és el que han aconseguit un grup d’investigadors alemanys i estatunidencs amb un estudi que han publicat en el darrer número de la revista Nature Medicine. Ara mateix no existeix cap tractament eficaç pels malalts d’Alzheimer només alguns, com la musicoteràpia, que ajuden a desaccelarar la progressió.

Per detectar el dany cerebral abans que apareguin els símptomes, els investigadors han analitzat els nivells de neurofilament dins la sang. Les neurones, quan moren, desprenen aquesta proteïna, que passa del líquid que banya el cervell a la medul·la espinal, i d’aquí al torrent sanguini. En total, 400 persones es varen sotmetre a les proves i els que tenien antecedents familiars d’Alzheimer tenien un nivell més elevat de neurofilament.

Perquè les proves puguin ser efectives també falta per determinar quins nivells de neurofilament i amb quina rapidesa haurien d’augmentar per preocupar-se i evitar, en un futur, que l’Alzheimer avanci com ha fet fins ara.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

A la recerca de petits científics i enginyers de les Pitiüses

La UIB apropa el programa 'Ciència per a tothom' a la seu d'Eivissa i Formentera

Mudar-se a Mart costarà 500.000 dòlars

El CEO de Space X, Elon Musk, creu que algun dia el preu baixarà fins als 100.000 dòlars. "Són preus populars, perquè una gran majoria pugui vendre casa seva a la Terra i anar-se'n a Mart"

Prevenir el plagi a escoles i universitats, el gran repte a l’era de la informació

Els alumnes de la UIB ja entreguen els seus treballs mitjançant Turnitin

Primeres imatges de la cara oculta de la lluna

Han estat captades per la sonda "Chang-e 4", que va allunar el passat dia 3 i han estat difoses per l'Agència Espacial Xinesa