X

Una associació es querella contra l’IMAS pels casos d’explotació sexual infantil

'Justícia Poetica' sosté que la comissió d'experts "només ha servit per a constatar les múltiples deficiències" en la gestió i salvaguarda de les infants

11/03/2021

Una associació es querella contra l’IMAS pels casos d’explotació sexual infantil

L’associació ‘Justícia Poetica’ ha presentat una querella contra l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS) pel cas d’explotació sexual de 16 menors tutelades. La querella ha estat tramitada en el Jutjat d’Instrucció Número 11 de Palma i està dirigida contra el president de l’IMAS, Javier de Juan.

En un comunicat, aquesta associació, presidida per l’advocat Mario Díez, explica que un dels seus fins és la defensa judicial i extrajudicial de dones i menors d’edat víctimes de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual.

Aquesta associació fonamenta la seva querella en l’article 229.1 del Codi Penal: “L’abandonament d’un menor d’edat o un incapaç per part de la persona encarregada del seu guarda, serà castigat amb la pena de presó d’un a dos anys. Si l’abandonament fos realitzat pels pares, tutors o guardadors legals, s’imposarà la pena de presó de divuit mesos a tres anys”.

‘Justícia Poetica sosté que, malgrat el coneixement de l’existència d’aquests casos de prostitució de menors tutelades, l’IMAS va encarregar un estudi a una comissió d’experts que “només ha servit per a constatar les múltiples deficiències” en la gestió i salvaguarda de les infants. Finalment, Justícia Poètica fa una crida a tota la societat, col·lectius, associacions i a “tota persona” sensible a aquests casos per a “posar fi a aquesta situació” d’indefensió dels menors.

El TSJIB participarà en el seguiment del Pla de Lluita contra el Tràfic de Dones i Nines

Per altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) se sumarà al seguiment del Pla Autonòmic de Lluita contra el Tràfic de Dones i Nines amb fins d’Explotació Sexual i d’Abordatge de la Prostitució, així com al protocol que se’n deriva. Així ho han acordat el president del TSJIB, Carlos Gómez, i la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Durán, durant una reunió aquest dijous per tractar diferents qüestions en l’àmbit de la igualtat. En aquesta reunió també hi han participat representants de les entitats Associació de Dones de les Illes Balears (ADIBS) i Grup d’Estudi de la Prostitució a les Illes Balears (GEPIB).

El Pla es va aprovar l’any 2019 amb l’objectiu de treballar la prevenció, la intervenció i la sensibilització en la lluita contra l’explotació sexual, i millorar la diagnosi i el coneixement de la realitat que es viu a les Balears. També pretén donar eines per garantir la protecció i la recuperació i integració social, psicològica i laboral de les dones en situació de tràfic i de prostitució, a més de coordinar la intervenció i la planificació d’accions de totes les entitats implicades.

En aquesta reunió també s’ha acordat organitzar unes jornades sobre l’avantprojecte de llei de tràfic de persones, una vegada s’hagi aprovat per part del Consell de Ministres, per valorar i estudiar el text així com les implicacions jurídiques que se’n deriven.

11/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris