X

Una cinquantena de fotografies de l’Eivissa dels anys 30 s’exposen al Claustre de l’Ajuntament

L'autor, Robert Sternau, va arribar a l'illa fugint del nazisme i retratà amb la seva mirada particular els paisatges i costums de l'època

16/08/2023

Una cinquantena de fotografies de l’Eivissa dels anys 30 s’exposen al Claustre de l’Ajuntament

13

Què hi feien, aquests homes, on els eivissencs deim ‘es Muro’? Segons explica la directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa, Fanny Tur, el fet que un vesí arribàs a l’illa en vaixell des de Barcelona, per exemple, o partís a Palma, era notícia. Així, els eivissencs solien anar a aquest punt del port per veure entrar i sortir les embarcacions. Era un costum de l’època, que va captar amb la seva càmera Robert Sternau. Aquest comerciant alemany arribà a Eivissa amb la seva parella l’any 35, fugint del nazisme. A les fotografies el veim baixant per un carrer de Dalt Vila, on vivia. En una altra imatge, el dia de les seues noces, celebrant-ho, segurament, amb altres compatriotes.

La seva filla Úrsula, que va néixer a Eivissa, va ser qui va donar a l’arxiu aquestes fotografies, valuoses perquè retraten com era la societat de l’Eivissa dels anys trenta, i els seus costums. El matrimoni volia muntar una llibreria. Però ja n’hi havia una, a Eivissa. El negoci que finalment muntaren va ser un bar restaurant, que s’anunciava el Diario de Ibiza, amb menús a dues pessetes i mitja.

Robert servia menjars en aquest local, però també ocupava el seu temps a retratar els paisatges d’Eivissa, ara tan diferents, com el de Figueretes, o Talamanca. Estampes de natura, però també urbanes. La família va haver de fugir pocs mesos després d’esclatar aquí la Guerra Civil i acabaren vivint a l’Argentina, com molts d’altres compatriotes jueus. El pas per Eivissa va ser curt, però va deixar per a la memòria dels eivissencs aquesta cinquantena de fotografies que es poden visitar al claustre de l’Ajuntament fins al dia 13 d’octubre.

16/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT