societat

Una de cada quatre persones amb COVID persistent millora quan es vacuna

Per contra, gairebé una de cada cinc, empitjora quant a freqüència i intensitat dels símptomes de la malaltia

Il·lustració al·lusiva a la Covid persistent a la guia clínica elaborada per SEMG i LongCovidACTS


Una de cada quatre persones amb COVID persistent – aquelles que passats mesos d’haver patit la malaltia provocada pel coronavirus en continuen manifestant diversos símptomes, millora quan es vacuna. Per contra, gairebé una de cada cinc, empitjora amb la vacunació, de manera que presenta més freqüència i intensitat d’aquestes conseqüències residuals.

“Si identificam aquells pacients que realment tenen una alta probabilitat de millorar amb la vacuna i que tenen por de vacunar-se, hem d’insistir perquè ho facin… S’ha de llençar un missatge tranquil·litzador perquè a la majoria els suposarà un valor afegit”, assenyala Pilar Rodríguez Ledo, coordinadora del grup de treball de COVID persistent de la Societat Espanyola de Medicina General i de Família que ha fet una enquesta entre personal sanitari vacunat amb Pfizer i Moderna, majoritàriament dones, en les quals la fatiga, les dificultats per respirar, el mal de cap i les dificultats per concentrar-se, entre una llarga llista de símptomes, s’han allargat més de tres mesos, fins i tot un any.

S’ha conclòs que en un 10% dels casos d’afectats per la COVID, la malaltia s’ha mantingut en el temps amb els símptomes que genera. Una proporció que el col·lectiu dels metges de família estima que és major i s’apropa al mig milió d’espanyols. “Són molt freqüents els casos en què només ha quedat un símptoma, o dos símptomes, fet que el pacient ha normalitzat en certa manera pensant que li passarà. I no ho reconeix com una patologia, a diferència dels casos més clars dels que tenen molts més símptomes”, apunta el doctor Lorenzo Armenteros, del grup de treball de Covid persistent, respecte a l’amplitud de l’abast d’aquesta patologia que es pronostica com el gruix de l’iceberg del coronavirus que encara no es veu.

Sobre la cronificació de la COVID s’està definint una línia de treball terapèutic i pal·liatiu per fer-hi front.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

La percussió omple de ritme el centre d’Inca

Aquesta activitat posa en valor la importància de la música i els beneficis que pot generar la musicoteràpia en les persones

La Policia Local de Palma duu a terme 49 actuacions per lluitar contra els grafits

Enguany han duit a terme un total de 49 actuacions contra les pintades a Ciutat

Finalitza el Servei de Socorrisme a Santa Eulària des Riu

Acabava el dia 15 d'octubre, però s'ha prorrogat fins avui, després que el sector hoteler anunciés un repunt de reserves...

37 carreteres tallades per mor de la curs ciclista Mallorca 312

A la Mallorca 312 d'enguany hi han participat uns 4.500 ciclistes, la meitat que en l'anterior edició