societat

Una de cada quatre persones amb COVID persistent millora quan es vacuna

Per contra, gairebé una de cada cinc, empitjora quant a freqüència i intensitat dels símptomes de la malaltia

Il·lustració al·lusiva a la Covid persistent a la guia clínica elaborada per SEMG i LongCovidACTS


Una de cada quatre persones amb COVID persistent – aquelles que passats mesos d’haver patit la malaltia provocada pel coronavirus en continuen manifestant diversos símptomes, millora quan es vacuna. Per contra, gairebé una de cada cinc, empitjora amb la vacunació, de manera que presenta més freqüència i intensitat d’aquestes conseqüències residuals.

“Si identificam aquells pacients que realment tenen una alta probabilitat de millorar amb la vacuna i que tenen por de vacunar-se, hem d’insistir perquè ho facin… S’ha de llençar un missatge tranquil·litzador perquè a la majoria els suposarà un valor afegit”, assenyala Pilar Rodríguez Ledo, coordinadora del grup de treball de COVID persistent de la Societat Espanyola de Medicina General i de Família que ha fet una enquesta entre personal sanitari vacunat amb Pfizer i Moderna, majoritàriament dones, en les quals la fatiga, les dificultats per respirar, el mal de cap i les dificultats per concentrar-se, entre una llarga llista de símptomes, s’han allargat més de tres mesos, fins i tot un any.

S’ha conclòs que en un 10% dels casos d’afectats per la COVID, la malaltia s’ha mantingut en el temps amb els símptomes que genera. Una proporció que el col·lectiu dels metges de família estima que és major i s’apropa al mig milió d’espanyols. “Són molt freqüents els casos en què només ha quedat un símptoma, o dos símptomes, fet que el pacient ha normalitzat en certa manera pensant que li passarà. I no ho reconeix com una patologia, a diferència dels casos més clars dels que tenen molts més símptomes”, apunta el doctor Lorenzo Armenteros, del grup de treball de Covid persistent, respecte a l’amplitud de l’abast d’aquesta patologia que es pronostica com el gruix de l’iceberg del coronavirus que encara no es veu.

Sobre la cronificació de la COVID s’està definint una línia de treball terapèutic i pal·liatiu per fer-hi front.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La botellada esclata a algunes ciutats d’Espanya

Fins i tot, hi ha hagut ferits per arma blanca a Madrid

La Policia Local assegura que s’aixequen més actes de droga de les que Sanitat pot assumir

Per aquest motiu, s'han anul·lat desenes d'actes de droga, ja que no arriben a temps les anàlisis

Les famílies demanen la flexibilització de l’ús de la mascareta en els espais oberts dels col·legis

Consideren que aquesta mesura no és coherent amb la normativa de l'ús de les mascaretes en els espais exteriors públics

Una dona, ferida greu després de caure d’una alçada de 12 metres al Salt des Freu

La víctima ha estat traslladada en ambulància fins a l'Hospital Universitari de Son Espases i s'ha activat el codi Politrauma