Científics de l'IEO han fet 280 immersions per estudiar les poblacions de Pinna Nobilis i Pinna Rudis
La nacra està en perill d’extinció i la situació de l’espècie, endèmica de la Mediterràna, és crítica d’ençà que un paràsit en matà centenars de milers, l’any 2016 només a la nostra mar.
Des de llavors, els científics fan feina per revertir la situació. Per exemple, gràcies a la col·laboració de voluntaris, quan troben nacres resistents, en indrets poc segurs de la costa, les traslladen i apleguen a Cabrera.
Closques de diversos exemplars de nacra i de nacra de roca
De setembre de 2023 a desembre de 2024, personal científic i tècnic de l’Institut Espanyol d’Oceanografia ha fet 279 immersions a 149.000 metres quadrats per documentar la distribució i avaluar les poblacions de la nacra pinna nobilis i de la nacra de roca pinna rudis.
Desl 18 exemplars monitoritzats de nacra en mar oberta, 10 són a les Illes Balears, l’indret amb més exemplars resistents al paràsit, explica la investigadora Maite Vázquez.
La nacra pot arribar a fer més de 80 centímetres
L’experta afirma que diversos països fan feina de manera coordinada per aconseguir cultivar nacres (algunes es mantenen en captivitat per aconseguir-ho).
De moment, el cicle no s’ha completat però ” una vegada que es tanqui el cicle de reproducció en captivitat sí que s’obre tot un ventall de possibiltiats de reintroduccions o reforç de població en la mar oberta o zones santuari”.
Aquesta campanya també ha servit per conèixer l’estat de conservació de la nacra de roca a les Balears, on manté estable la població.
Les campanyes de seguiment s’emmarquen en el projecte BIODIV: “Assessorament científico-tècnic per al seguiment de la biodiversitat marina: espais i espècies marins protegits de competència estatal (2022-2025)”. Projecte finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; i impulsat per la Direcció General de Biodiversitat, Boscos i Desertificació del Ministeri per a la Transició Ecològica, i CSIC a través de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).
També ha explicat que des de la Conselleria que dirigeix ja tramita diversos expedients per incompliments greus
Fou una de les figures importants d'aquell incipient Canal 4