Científics de l'IEO han fet 280 immersions per estudiar les poblacions de Pinna Nobilis i Pinna Rudis
La nacra està en perill d’extinció i la situació de l’espècie, endèmica de la Mediterràna, és crítica d’ençà que un paràsit en matà centenars de milers, l’any 2016 només a la nostra mar.
Des de llavors, els científics fan feina per revertir la situació. Per exemple, gràcies a la col·laboració de voluntaris, quan troben nacres resistents, en indrets poc segurs de la costa, les traslladen i apleguen a Cabrera.
Closques de diversos exemplars de nacra i de nacra de roca
De setembre de 2023 a desembre de 2024, personal científic i tècnic de l’Institut Espanyol d’Oceanografia ha fet 279 immersions a 149.000 metres quadrats per documentar la distribució i avaluar les poblacions de la nacra pinna nobilis i de la nacra de roca pinna rudis.
Desl 18 exemplars monitoritzats de nacra en mar oberta, 10 són a les Illes Balears, l’indret amb més exemplars resistents al paràsit, explica la investigadora Maite Vázquez.
La nacra pot arribar a fer més de 80 centímetres
L’experta afirma que diversos països fan feina de manera coordinada per aconseguir cultivar nacres (algunes es mantenen en captivitat per aconseguir-ho).
De moment, el cicle no s’ha completat però ” una vegada que es tanqui el cicle de reproducció en captivitat sí que s’obre tot un ventall de possibiltiats de reintroduccions o reforç de població en la mar oberta o zones santuari”.
Aquesta campanya també ha servit per conèixer l’estat de conservació de la nacra de roca a les Balears, on manté estable la població.
Les campanyes de seguiment s’emmarquen en el projecte BIODIV: “Assessorament científico-tècnic per al seguiment de la biodiversitat marina: espais i espècies marins protegits de competència estatal (2022-2025)”. Projecte finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; i impulsat per la Direcció General de Biodiversitat, Boscos i Desertificació del Ministeri per a la Transició Ecològica, i CSIC a través de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).
Durant els primers anys d'IB3, va conduir el programa 'Sa bona cuina de Paquita Tomàs'