X

Una exposició revela curiositats i misteris de la història musical de Menorca

Dos quadres arribats del Museu d'Arts Decoratives de París podrien tenir la clau per ubicar, per fi, el "teatre de sa comèdia" de Maó. El Museu de Menorca ha inaugurat 'Així Sona Menorca'

10/03/2025

Una exposició revela curiositats i misteris de la història musical de Menorca

82

D’allò que els menorquins han sonat, allò que han cantat o allò que han ballat els darrers 400 anys, n’ha quedat un rastre en forma d’instruments antics, partitures o quadres. Per exemple, un retrat d’una menorquina de 1810 al costat d’un saltiri ha resultat clau a escala internacional per descobrir com es tocava aquest instrument, pràcticament extingit avui en dia. Com explica la directora del Museu, Carolina Desel, es tracta d’una obra del pintor Pasqual Calbó i, gràcies a ell, coneixem en quin dit i com es col·locava el didal per sonar el saltiri.

L’exposició ‘Així sona Menorca’ ha estat comissariada per la musicòloga Laura Triay, que fa 20 anys que estudia la història de la música de Menorca. Reconeix que encara queden misteris per resoldre. És el cas de tot el que envolta el “teatre de sa comèdia de Maó”, un luxós auditori desaparegut del qual hi ha poques certeses sobre on s’ubicava i que apareix representat amb exquisit detall en dues obres pictòriques del temps de la dominació francesa de l’illa. Els quadres es conserven al Museu d’Arts Decoratives de París i han estat cedits al Museu de Menorca per a l’ocasió.

La mostra es divideix en quatre sales, dedicades a la música que s’escoltava a les cases, la que omplia els teatres, la música de les esglésies i la música del carrer. S’hi exposen peces i curiositats d’arxius històrics i de col·leccions privades, com un tambor i flabiol, que tenen més de 150 anys.

10/03/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT