X

Una exposició recull la impremta que va deixar la II República a Formentera

El professor valencià Lluís Andreu va impulsar la creació de diverses escoles a l'illa

01/12/2021

Una exposició recull la impremta que va deixar la II República a Formentera

34

Aquest dimecres s’inaugura una exposició amb documentació i material gràfic que recull part de la història de Formentera durant els anys de la II República. Una mostra que es podrà visitar fins de dimarts a dissabte al centre Antoni Tur “Gabrielet” de Sant Francesc fins al 15 de gener.

Aquesta exposició reivindica figures importants de la història com el professor valencià Lluís Andreu Minguet, qui va arribar a Formentera l’any 1925 i marxà l’any 1935, per raons polítiques. Andreu Minguet va ser un personatge molt influent per l’illa des d’un punt de vista educatiu i cultural, però també social i polític.

En la seva arribada, va promoure l’Associació d’Amics de l’Escola, va impulsar la creació de noves escoles (va elaborar un pla que preveia dues escoles a Sant Francesc, dues a La Mola, una mixta a La Savina i una més al Cap de Barbaria) i cases per a mestres de Sant Francesc, va introduir la llengua catalana a l’escola pública i va fundar la Biblioteca Municipal i la biblioteca escolar.

El mes de febrer de 1989 es va inaugurar un nou centre d’educació secundària anomenat Mestre Lluís Andreu per recordar el seu llegat.

També són assenyalades altres figures com la de Josep Ferrer Tur (Pep “Andreuet”), fundador de la Confederació Nacional de Treball (CNT) a Formentera, juntament amb Joan Colomar Verdera i Jaume Juan Yern, l’any 1928. Pep “Andreuet”, com quasi tots els formenterers de l’època, era mariner, pescador, pagès i saliner. De les seves estades a Amèrica, va portar a l’illa la cultura sindicalista i anarquista, a Espanya, molt vinculada a la CNT, durant les primeres dècades del segle XX.

El sindicat CNT va tenir gran implantació a les salines de Formentera, on va intervenir en les vagues de 1931 i 1933, en les quals es reclamava la finalització del treball a escarada i l’establiment de la jornada laboral de vuit hores.

Durant aquest període, concretament l’any 1932, es data també el començament del turisme a la menor de les Pitiüses. En aquell any existia la fonda Platé a Sant Francesc, propietat d’un formenterer que, com tants altres, havia emigrat a Amèrica i retornat. L’any 1933, Diario de Ibiza recull la notícia de la inauguració d’una nova pensió, coneguda com a l’hotel IFA (Inglaterra, Francia, Alemania), fundada per l’empresari Llorenç Bosch.

01/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT