Troben el cos sense vida d’Angelita Silva De Souza
Així ho determinen les anàlisis fetes amb una mostra d'ADN

Es preservarà per al futur i es digitalitzarà la informació, accessible per a nous projectes
Acaben de descobrir una nova espècie de cuc a una cova de Mallorca. El Polycirrus burballes. A més de comparar amb les espècies conegudes, es fa una anàlisi genètica per confirmar la troballa. A més, per llei, n’han de conservar un exemplar a un depòsit públic i ara, ja es pot fer a les Illes, en concret, al Complex Balear de Recerca, explica la coordinadora del Cente Balear de Biodiversitat, María Capa.
El centre, gestionat per la UIB, acaba d’inaugurar 550 m² d’àrea de depòsits, finançats amb 412.000 euros de fons del Factor d’Insularitat. “Hi ha petits crustacis mil·limètrics i peixos grossos”, explica Capa; i “també una col·lecció de líquens acaba d’arribar o espeleotemes procedents de coves”.
En aquesta àrea gestionaran i conservaran per al futur les mostres procedents de les investigacions, en marxa o acabades: “És mantenir els organismes per a la posteritat”, diu, “a més, es digitalitzen i formen part d’una base de dades oberta, que es podrà consultar”. També volen fer anàlisis del genoma.
Actualment, al Complex Balear de Recerca investiguen la biodiversitat, però també la resistència de cultius a la sequera o l’estat de les pesqueries. A final d’any, s’hi hauran traslladat prop de 300 investigadors i el centre estarà al 100%, just quan el govern vol tenir enllestit el nou Pla de Recerca.
El conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, explica que l’objectiu del Pla de Recerca és “per aconseguir el 2% del pressupost general de la comunitat per a recerca i investigació”. Un objectiu per als pròxims cinc anys que implica multiplicar per quatre la quantitat que s’hi destina actualment.
El rector de la UIB, Jaume Carot, reclama, a més d’un pressupost suficient, continuïtat per mantenir el talent a les Illes. En concret, el personal format que, actualment, treballa aquí en recerca: “És una qüestió de tenir una idea clara i continuïtat en les actuacions“.
Enguany, els investigadors de la Universitat ja han publicat més de 700 articles científics.
Així ho determinen les anàlisis fetes amb una mostra d'ADN
30 anys cotitzats, 9 dins el sector, són els requisits