X

Una nova llei protegirà el matrimoni LGTBI als Estats Units

Entrarà en vigor amb la signatura del president Joe Biden

09/12/2022

Una nova llei protegirà el matrimoni LGTBI als Estats Units

El Congrés dels Estats Units ha aprovat aquest dijous un projecte de llei que blinda en l’àmbit federal el matrimoni entre persones del mateix sexe i el protegeix de la discriminació en cas que el Tribunal Suprem decidís revocar aquest dret. La Cambra de Representants, de majoria demòcrata, ho va validar per 258 vots a favor i 169 en contra, després que el Senat es va pronunciar en la mateixa línia el passat 29 de novembre amb 61 vots positius i 36 negatius. El projecte de llei té pendent ara la ratificació del president, Joe Biden, per entrar en vigor.

“El Congrés ha fet avui un pas decisiu per garantir a milions d’estatunidencs el dret a casar-se amb qui estimin”, ha dit en un comunicat el mandatari, per a qui la seva aprovació “donarà tranquil·litat mental a milions de LGTBIQ+ i parelles interracials que veuen ara garantits els drets i proteccions als quals tenen dret”. La legislació promou que el Govern federal reconegui el matrimoni entre dues persones del mateix sexe si és legal en l’estat on es van casar. El mateix principi s’aplica a les noces interracials.

El text també reconeix la llibertat religiosa, evitant que es pugui obligar institucions religioses com les Esglésies a celebrar aquestes noces i que aquestes perdin beneficis o exempcions fiscals per no fer-ho. Aquest últim punt va formar part d’una esmena introduïda mitjançant un acord bipartidista al Senat, que va fer que el text hagués de tornar ara a la Cambra de Representants per a la seva votació definitiva després que aquesta última l’hagués aprovat ja al juliol amb 267 vots a favor i 157 en contra.

El projecte de llei revoca a més la Llei de defensa del matrimoni aprovada en 1996, que el defineix com la unió entre un home i una dona.

El matrimoni homosexual és legal als Estats Units des que el juny de 2015 el Tribunal Suprem va declarar inconstitucionals les lleis que el prohibien en alguns estats.

09/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris