MóN

Una OTAN més forta i unida per fer front a Rússia i la Xina

La cimera de l'Aliança Atlàntica tanca les portes a Madrid amb la reclamació a Putin perquè aturi immediatament la invasió a Ucraïna


La cimera de l’OTAN tanca les portes a Madrid amb els països de l’Aliança Atlàntica, més units que mai, la reclamació a Vladímir Putin perquè aturi immediatament la invasió a Ucraïna i el compromís de protegir entre tots cada centímetre de territori aliat. A més, el president Pedro Sánchez ha anunciat que durà al Congrés l’increment de la despesa en Defensa.

L’OTAN ha certificat a Madrid el seu ressorgiment i enfortiment. Els aliats se senten més units que mai i oberts a noves incorporacions i associacions, amb la vista posada als països nòrdics i a les regions d’Àsia i el Pacífic, per contrarestar les amenaces de Rússia i la Xina. El president dels Estats Units d’Amèrica, Joe Biden, ha afirmat que en aquesta cimera els líders s’han reunit “per fer front tant a l’amenaça directa que Rússia suposa per a Europa com als reptes sistèmics que la Xina planteja per a l’ordre mundial basat en la legalitat”.

La invasió russa d’Ucraïna ha estat present en la ment de tots els participants i ha motivat moviments fins ara impensables, amb països que han deixat enrere la seva tradicional neutralitat. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha ratificat que Finlàndia i Suècia seran membres de l’Aliança, i que “estam preparats per protegir a tots els aliats, també a Finlàndia i Suècia“. El líder de l’OTAN ha afegit: “Estam preparats per a qualsevol eventualitat”.

2% del PIB

En el context de la cimera, el president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat que durà al Congrés dels Diputats l’augment del pressupost en Defensa fins al 2% del producte interior brut, tal com reclama l’OTAN i la Unió Europea. “La proposta que plantejaré a les Corts Generals és assolir aquest 2% en un període de vuit anys, és a dir, fins a l’any 2029″, ha explicat Sánchez. La despesa en defensa a Espanya és actualment de poc més d’un 1%.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |