X

Una quarantena de voluntaris participen en el projecte de vigilància i control del voltor negre a Mallorca

La campanya de la Fundació Vida Silvestre Mediterrània arranca avui per continuar protegint la recuperació de l'espècie.

11/02/2023

Una quarantena de voluntaris participen en el projecte de vigilància i control del voltor negre a Mallorca

Bàrbara Rodríguez

La campanya anual de vigilància per la preservació del voltor negre, que organitza la Fundació Vida Silvestre Mediterrània des dels anys seixanta, ha arrencat amb una reunió dels voluntaris. Una quarantena es reparteixen a diferents punts de la Serra de Tramuntana, prop de les zones d’exclusió dels voltors, per informar i redirigir excursionistes que podrien intervenir en el procés de nidificació de les aus.

La campanya comença el 15 de febrer i acaba quatre mesos després. És la temporada en què el procés de nidificació del voltor negre de Mallorca és més vulnerable. Durant aquesta temporada, els voltors no poden deixar el niu perquè els ous no aguanten el fred, ni abandonar els pollets durant els primers mesos per ajudar-los a regular la seva temperatura i no exposar-los a possibles depredadors. Pep Tapia, coordinador del Projecte Voltor Negre a Mallorca, explica que els voltors veuen als homes com depredadors i, per això, deixen el niu quan noten la presència humana.

El problema és que molts excursionistes en desconeixen les conseqüències. Juanan Costa, voluntari del projecte, conta que, una vegada se’ls hi explica perquè no poden endinsar-se més en les zones d’exclusió, “la gent sol ser molt comprensiva. Sol estar desinformada. Tot d’una que els informam que no es pot passar i els hi oferim rutes alternatives, no hi ha problemes”.

El voltor negre va deixar de ser una espècie en perill d’extinció el 2018. “Ara està catalogat com espècie vulnerable. Per això hem de continuar fent feina. Fa trenta anys només quedava una parella reproductora i 20 voltors. Avui tenim al voltant de 334 o 335 voltors i 45 parelles reproductores” detalla Pep Tapia.

La Fundació Vida Silvestre Mediterrània té tres projectes per a la preservació mediambiental i suma més d’un centenar de voluntaris.

11/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris