L'objectiu de la iniciativa, liderada per l'associació Amics dels Molins, és doble: d'una banda, generar energia elèctrica; de l'altra, recuperar un element paisatgístic que és essencial en el patrimoni de les Illes
L’Associació Amics dels Molins, juntament amb quatre entitats privades de Mallorca (Enginyeria Pascual Esteva, Label Sistemas, Es Moliner i Metalnox), ha posat en marxa una iniciativa per donar una segona vida als molins balears.
El primer d’aquests molins, el prototip, s’ha rehabilitat a Son Ferriol. Però una vintena de propietaris de Mallorca i Menorca ja han mostrat interés en fer el mateix, i durant el 2023 el mateix conglomerat durà a terme la rehabilitació d’un centenar d’antics molins de la zona de la badia d’Alcúdia per alimentar una nova planta d’hidrogen verd que es construirà en el Port d’Alcúdia.
I és que l’energia que és capaç de generar aquest molí és important, especialment en un context mundial com el que ens trobam. Toni Lupiáñez, un dels artífexs de la tecnificació d’aquests molins, parla d’un 15km/h nominals, si les condicions de vent són les habituals; és a dir, uns 15.000kw/h en un any. Això significa que, com explica Josep Pascual, enginyer industrial i president de l’associació Amics dels Molins, cada un d’aquests molins pot generar energia per a tres habitatges o per a que cinc cotxes elèctrics funcionin durant tot un any.
Però, sobretot, el projecte cerca recuperar bona part dels 3.000 molins que hi ha ara mateix a les Illes, i que es troben en mal estat. “Els molins s’estan perdent”, apunta Miquel Ramis, gerent d’Es Moliner, i aquesta “és una manera de donar-li una segona vida a un element tan important dins el patrimoni de les illes, i que puguin seguir fent guapo a Mallorca”.
El projecte, de moment, no rep el suport econòmic de cap organisme públic.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular