X

Una sortida de sol en omega, un efecte òptic en forma de copa etrusca molt poc habitual

Les càmeres del programa d'IB3 Televisió 'Méteo, Temps i Natura' varen captar el moment des de la badía d’Alcúdia, a Mallorca

16/06/2017

Una sortida de sol en omega, un efecte òptic en forma de copa etrusca molt poc habitual

131

Uns dies abans del solstici d’estiu ocorre un fet astronòmic curiós. Són els dies en què el sol surt més prest de tot l’any. Concretament, el passat 14 de juny va ser el dia de la sortida més primerenca a les Illes Balears.

Les càmeres del programa d’IB3 TelevisióMéteo, Temps i Natura‘ varen captar el moment des de la badía d’Alcúdia, a Mallorca. A banda d’una sortida espectacular, també es va enregistrar un efecte òptic interessant: sortida de sol en omega.

En el moment de la sortida i a mesura que el sol s’enlaira, un segon disc solar es queda sobre l’aigua. En un moment determinat les dues esferes queden unides per la part inferior i recorden la forma de la lletra omega (Ω). El sol inferior no és un reflexe sobre l’aigua sinó un tipus de miratge inferior, anomenat així perquè la imatge falsa se situa per sota la vertadera.

Aquesta tipologia de sortides s’anomena també sortida de sol en omega (o posta, perquè també es poden apreciar en el moment de l’ocàs). També reben una altra denominació: copa etrusca. Va ser Juli Verne qui anomenà així aquests miratges per la seva similitud amb aquest objecte

Els miratges inferiors es deuen a la refracció de la llum provocada per la presència d’una capa d’aire càlid i poc dens just damunt la superfície marina.

16/06/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT