X

Una tesi doctoral confirma que l’edat de gel a Europa també va afectar les Balears

El doctorand de 'La Petita Edat de Gel a Mallorca', Pere Segura, ho ha confirmat amb els registres del preu del gel que pagaven els convents de Mallorca

25/07/2023

Una tesi doctoral confirma que l’edat de gel a Europa també va afectar les Balears

70

Fa 27 anys que, mentre Pere Segura preparava una comunicació sobre la pedra en sec i visitava les cases de neu de la serra de Tramuntana, va tenir un pensament: “Com podia ser que aquelles construccions es poguessin omplir de neu? Avui en dia seria impossible, perquè hi ha molts d’anys que no neva”. Aquest és el punt de sortida de la tesi ‘La Petita Edat de Gel a Mallorca’. Aquest dimarts, el doctorand Pere Antoni Segura l’ha defensada a la Universitat de les Illes Balears.

Entre el 1.600 i el 1.900, Europa va experimentar una baixada de temperatura i es va haver d’avesar a conviure amb el fred; també aquí a les Balears. Segura afirma: “A les cases de neu es guardaven fins a un milió de tones de neu i tot això anava, principalment, a Ciutat o als pobles durant l’estiu”.

“Durant 200-250 anys, a Mallorca, durant tots els anys, exceptuant molts pocs moments, va nevar prou com perquè, per exemple, a Ciutat, es consumissin 500.000 quilos anuals de gel, que era el que entrava dins la Ciutat de Mallorca”, afirma el geògraf i director de la tesi, Miquel Grimalt.

Això quedaria confirmat pel consum i pel preu que pagaven per la neu els convents i monestirs de Mallorca, que ha quedat registrat als seus llibres de comptabilitat: “Cadascun dels frares carmelitans del convent del Carme de la rambla de Palma cada any, sistemàticament, gastava 60 quilos de neu. És una despesa important. Les monges de Santa Clara consumien 25 quilos a l’any per cada monja”, destaca Grimalt.

Segons els registres dels convents, la neu la consumien els malalts, la comunitat o la rebien com a present les visites eclesiàstiques.

25/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT