política

Una vintena de batles de les Illes s’apugen el sou

Els que més l'han incrementat han estat els alcades d'Inca i de Pollença, amb un augment del 40 per cent


Han passat tres setmanes d’ençà que es varen constituir els ajuntaments, amb un degoteig constant de pujades de sou de batles i regidors. A les Balears, Menorca és, de moment, l’illa on més consistoris han augmentat les retribucions municipals: ho han fet tots, menys Maó i Ferreries… encara que les pujades més sonades han estat a Mallorca, a Inca i Pollença, on l’equip de govern s’ha incrementat el sou un 40 per cent. Res a veure però, amb l’ajuntament alacantí del Pilar de la Foradada, que ha arribat al 160 per cent. La tendència es repeteix a tot l’Estat i, malgrat aixeca ampolles entre l’oposició, els batles la defensen i al·leguen que els salaris romanien congelats des de la crisi econòmica.

Una dotzena de batles de Mallorca ja s’han apujat el sou, sobretot Inca i Pollença

El batle de Pollença, Tomeu Cifre, de Junts per Pollença, és de fet el segon primer edil d’Espanya que més s’ha apujat la retribució, fins al màxim que permet l‘Estat. En total, ingressarà 53.000 euros anuals, un 40 per cent més que l’anterior mandat.

En el cas d’Inca, el batle socialista, Virgilio Moreno, cobrarà 52.800 euros anuals, un 44 per cent més. Altres increments de sou destacats  són els dels batles de Bunyola, del 36 per cent, de Capdepera, un 25, i de Son Servera, un 14 percentual.

Així i tot, el batle de Calvià, el socialista Alfonso Rodríguez, és el primer edil que més cobra de les Balears. La seva pujada de sou no ha estat tan significativa, no ha superat el 6 per cent, però com que ja tenia una retribució elevada, arribarà aquest mandat als 68.000 euros anuals, gairebé el mateix que la presidenta del govern, Francina Armengol.

Palma també augmenta el sou de batle i regidors, un 2 i mig per cent, al contrari que els dos únics municipis de Mallorca que, de moment, s’han abaixat el salari: Manacor i Deià, on els ecosobiranistes Miquel Oliver i Lluís Apesteguia s’han reduït el salari un 14 i un 10 per cent, respectivament.

Maó i Ferreries, els únics ajuntaments de Menorca que congelen els sous

Ciutadella ha estat el darrer consistori de l’illa que ha incrementat la despesa en sous polítics, un 75 per cent. També ho han fet Es Castell, Es Mercadal, Es Mitjorn Gran, Alaior i Sant Lluís.

A Eivissa, de moment, ho han fet quatre dels cinc ajuntaments… Falta saber què passarà amb Sant Antoni que encara no ha celebrat el ple on es decidiran les retribucions. I amb una situació peculiar a Vila: el batle socialista, Rafa Ruiz, i els seus regidors s’han apujat el sou un 10 per cent, increment que han rebutjat els representants d’Unides Podem.

A Formentera, l’equip de govern (Gent per Formentera i PSIB-PSOE) mantendrà els mateixos sous, tot i que el cost total en despesa política s’incrementa un 36 per cent perquè es passa de 9 a 11 consellers.

Disculpau, els comentaris es troben tancats

Cercador |

DIRECTE: IB3 notícies


més contingut relacionat

Jordi López del Partit Popular serà el senador per Menorca

La Junta Electoral Provincial ha revisat els més de 900 vots nuls, tal com havia reclamat el PSIB-PSOE en un...

MÉS per Mallorca traça un full de ruta de cara als propers 4 anys

D'aquí a dos caps de setmana, se sotmetrà a votació la reestructuració interna del partit

El Parlament debat dimarts les esmenes a la totalitat dels Pressuposts 2020

Els comptes quedaran dictaminats el 12 de desembre i es votaran entre el 17 i el 19 del mateix mes

El PP registra una esmena a la totalitat als pressupostos del Govern

Biel Company quantifica en 360 milions d'euros el forat dels pressupostos elaborats pel Govern