X

Unes 2.000 gerres es repartiran per a la trencadissa de la Beata de Santa Margalida

S'han carregat aquest divendres dematí a l'olleria Es Porxet, a Pòrtol, abans de repartir-se pels racons del poble

02/09/2022

Unes 2.000 gerres es repartiran per a la trencadissa de la Beata de Santa Margalida

Redacció

Un total de 2.000 gerres estan a punt per a la trencadissa de les festes de la Beata. Els tècnics de l’Ajuntament de Santa Margalida han carregat les gerres, les quals es repartiran a quatre punts del recorregut de la processó. La col·lecció d’enguany reposa al taller des de fa dos anys, per mor de la pandèmia.

Catalina Amengual, terrissera d’Es Porxet, comenta: “Ha estat un any un poc estrany. Fa dos anys que tenim les gerres, perquè amb la COVID no se les varen poder dur i esperem que se les enduguin enguany”.

Fa 40 anys que les gerres es creen en aquesta olleria. La tasca és “herència” del seu pare, qui s’encarregava del taller abans de caure en mans de les germanes. Esperança Amengual, terrissera i germana de Catalina, explica amb un somriure que està “contenta de seguir amb la tradició familiar“.

Encara que ho sembli, fer una gerra no és fàcil i ocupa molt de temps. Ens conten que el procés es realitza en tres fases. Abans de començar, s’ha de preparar la base fang. Després, es divideix el fang en porcions i es modelen la “panxa” i el “coll” de la gerra per separat. S’han de deixar eixugar abans d’unir-los. Finalment, es modelen les anses i, quan estiguin prou xutes, s’enfornen.

Ara, les gerres es repartiran pels racons de Santa Margalida, en espera que els dimonis les intentin arravatar de les pageses durant la festa més sentida dels margalidans: la processó de la Beata.

02/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris