X

Espanya anuncia deduccions fiscals per a rendes de manco de 20.000 € i un “impost de solidaritat” per a grans fortunes

Mentre, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, nega que Unides Podem i PSOE hagin arribat a un acord per anunciar les mesures fiscals contra la inflació

29/09/2022

Espanya anuncia deduccions fiscals per a rendes de manco de 20.000 € i un “impost de solidaritat” per a grans fortunes

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dijous un “impost de solidaritat” per a fortunes de més de 3 milions d’euros, deduïble en l’impost de patrimoni i que afectarà 23.000 contribuents, un 0,1% del total.

En roda de premsa per a presentar el paquet de mesures fiscals del govern espanyol, Montero ha detallat que el nou impost, que estarà en vigor durant els exercicis 2023 i 2024, té un potencial de recaptació de 1.500 milions d’euros. L’impost tindrà tres trams: un tipus del 1,7% per a patrimonis d’entre 3 i 5 milions; 2,1% per a patrimonis d’entre 5 i 10 milions, i 3,5% per a patrimonis de més de 10 milions d’euros.

També ha anunciat deduccions de l’IRPF en rentes baixes i mitjanes. El Govern elevarà un punt, fins al 27%, la tributació de les rendes del capital en l’IRPF superiors a 200.000 euros, i per a les plusvàlues superiors a 300.000 euros, s’elevarà fins al 28%, dos punts més.

Juntament amb aquesta pujada a les rendes altes, el Govern també aprovarà mesures en l’IRPF per a afavorir a les rendes mitjanes i baixes, elevant fins a 20.000 euros el benefici fiscal que actualment s’aplica en les rendes de fins a 18.000 euros. Aquesta mesura suposarà un estalvi de 1.881 milions d’euros.

Així mateix, les rendes del treball a partir de 15.000 euros (1.000 euros més que ara) estaran exemptes del pagament de l’IRPF.

Per part dels socis de govern, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, s’ha mostrat orgullosa d’aquestes mesures i ha manifestat que eren una condició imprescindible per arribar a un pacte en els pressupostos generals de l’Estat. Per la seva part, el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que el Govern central ha actuat amb improvisació i ha qualificat la baixada d’imposts de decebedora i escassa.

Rebaixa de l’IVA en productes d’higiene femenina

Abans de la roda de premsa de la ministra Montero anunciant les noves mesures fiscals, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, havia assegurat que Unides Podem i el PSOE encara no havien arribat a cap acord per rebaixar la pressió fiscal sobre els contribuents. Ho deia als passadissos del Congrés.

Després la compareixença de la titular d’Hisenda, Díaz ha escrit a Twitter confirmant que els socis del govern de coalició han arribat a un acord en fiscalitat “que ens fa ser un país més just i solidari”. A més de les mesures anunciades per Montero, la vicepresidenta segona ha explicat que també s’ha arribat a un acord per rebaixar l’IVA del 10% al 4% per als productes d’higiene femenina i una reducció de l’IVA dels preservatius i els anticonceptius no medicinals.

Una recaptació de 3.144 milions d’euros

Amb tot, la ministra d’Hisenda ha defensat que el nou paquet fiscal del govern espanyol reportarà uns ingressos fiscals nets de 3.144 milions d’euros en els pròxims dos anys, aconseguint “un model més just” de societat.

Montero ha insistit que les noves mesures són “una proposta conjunta” dels dos partits que conformen el govern de coalició i “forma part de l’acord pressupostari” que espera tancar en breu.

29/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT