X

Unir-se en cooperativa, una alternativa a les dificultats per treure beneficis a les explotacions agrícoles de la Serra

En els darrers cinc anys, 407 explotacions s'han donat de baixa del registre de la conselleria d'Agricultura

31/12/2023

Unir-se en cooperativa, una alternativa a les dificultats per treure beneficis a les explotacions agrícoles de la Serra

Més de 400 explotacions agrícoles i ramaderes de la serra de Tramuntana s’han donat de baixa del Registre de la conselleria d’Agricultura en els darrers 5 anys… i entre les que s’hi inscriuen o ratifiquen, la majoria són d’oci o autoconsum. Davant la manca de perspectiva de negoci, una de les alternatives per a les finques més petites és unir-se en cooperativa.

Na Magdalena és un dels 10 socis d’Eco Estellencs, una cooperativa que neix fa tot just un any amb la intenció d’unir esforços entre petits propietaris. Té una quarantena d’ovelles que pasturen a cinc finques. Els beneficis, més enllà de l’autoconsum, els gaudim tots: el manteniment d’un paisatge particular que, a la vegada, suposa una ajuda molt important per a la prevenció d’incendis. Segons un estudi del Consell de Mallorca, només entre 2006 i 2018, la superfície de boscos a la serra de Tramuntana va créixer un 16%.

En el seu primer any, han produït dos mil litres d’oli d’oliva. Repartir bé les feines és essencial per aconseguir bons resultats, sobretot perquè la majoria dels socis no són professionals i ja tenen una altra feina. El procés per entrar a formar part de la cooperativa es pot allargar fins a un any. El principal objectiu és garantir que els aspirants s’adeqüen perfectament a l’esperit i els objectius del projecte. “Volem evitar que entri algú que vulgui especular fent net l’olivar i arreglar-se la caseta per fer el xaletet o per vendre-la després”. Assegura Guillem Ensenyat, responsable d’oliva d’Eco Estellencs.

 

 

31/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT