X

“Urraca, caçador de rojos” guanyadora del Millor Documental i Millor Guió Documental del Saraqusta Film Festival

És una coproducció de Quindrop i Sègula Films amb RTVE, TV3 i IB3 que ha comptat amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca

06/05/2023

“Urraca, caçador de rojos” guanyadora del Millor Documental i Millor Guió Documental del Saraqusta Film Festival

Redacció

“La coproducció mallorquina “Urraca, caçador de rojos” guanyadora dels premis al Millor Documental i Millor Guió Documental del Saraqusta Film Festival, Festival Internacional de Saragossa de Cinema i Sèries d’Història 2023.

El lliurament de premis va tenir lloc durant la clausura del Festival celebrada la passada nit del divendres 5 de maig als Cinemes Cervantes de Saragossa. Van recollir el premi al Millor Documental els seus codirectors Felip Solé i Pedro de Echave al costat del seu productor Pablo Azorín. Pedro de Echave també va recollir el Premi al millor Guió Documental.

El jurat del Saraqusta Film Festival va seleccionar cinc pel·lícules i cinc documentals finalistes, entre més de 600 obres audiovisuals de tall històric presentades, que van ser projectades durant el Festival entre el 29 d’abril al 5 de maig en la capital Aragonesa.

“Urraca, caçador de rojos” és una coproducció de Quindrop i Sègula Films en coproducció amb RTVE, TV3 i IB3, que ha comptat amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Pedro Urraca Rendueles fou policia franquista, agent E-8001 de la Gestapo i col·laborador del Règim de Vichy i una peça clau d’un grup d’agents secrets d’informació al servei del triangle Franco – Petàin – Hitler. Sobrenomenat “El caçador de rojos” va ser responsable de la persecució, detenció i espoli de nombrosos espanyols antifranquistes exiliats a França durant l’ocupació nazi, “desgraciats que arrosseguen la seva derrota pel món” en paraules del mateix Urraca.

Aquesta és la història d’un personatge sinistre i ambiciós contada des de la perspectiva de la seva única neta. Urraca va ser el principal executor de la persecució implacable a la qual el franquisme va sotmetre, en aliança amb el nazisme, un enemic ja vençut i que havia fugit més enllà de les seves fronteres. També és la història d’una família trencada, víctima de la deshumanització d’Urraca i de la seva esposa.

06/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris