SOCIETAT

Usuaris critiquen la nova targeta de transport públic a Mallorca: “Surten 11 viatges menys que amb l’antiga T40”

Mobilitat reclama que s'acaba amb antigues discriminacions i que el nou sistema és més just


Els usuaris del tren i l’autobús interurbà troben que el nou sistema de tarifes vigent des de l’1 de gener només beneficia “aquells que viatgen pràcticament cada dia”. Apunta Marc Crespí, portaveu de la Plataforma TIB d’usuaris dels autobusos interurbans de Mallorca, que un mes amb una setmana o quinze dies de vacacions, “et sortirà molt més car que aquell en què et desplaces cada dia”. Teresa Sastre, portaveu de l’Associació d’Usuaris del Tren, afegeix els casos de les persones que quan fan torns de matí o vespre han d’avançar o endarrerir el seu viatge i no troben un horari de transport públic que “s’adapti a les seves necessitats”. Per contra, el director general de Transports, Jaume Mateu, reivindica que el nou sistema tarifari basat en una targeta intermodal recarregable i descomptes per punts segons els salts de zona que es facin, suposa avantatges per l’usuari que el fan més just. “Pot ser que hi hagi un cas concret d’una persona que fent el mateix número de viatges que amb el sistema anterior, no li surt a compte el nou. A nivell global però, l’actual és més equilibrat”, reivindica Mateu.

L’Associació d’Usuaris del Tren ha calculat, per exemple, que amb el nou sistema i per a un resident del Raiguer, surten 11 viatges manco que amb l’antiga T40. Això és, pel mateix saldo i durant 45 dies. El responsable de Mobilitat reivindica que en acabar el mes però ja no es perdran els viatges pagats i no utilitzats com fins ara perquè el saldo no caduca.

Es penalitza comprar a peu de bus

El nou sistema que substituteix el de la la T-20 i la T-40 acaba amb un sistema desigual de preus segons la zona que venia determinat pels diferents preus establerts per les concessionàries. Es recomana comprar el bitllet senzill d’autobús per internet i tenir-lo al mòbil – o bé a una màquina-, perquè es penalitzarà amb un preu sensiblement major la compra a peu d’autobús ja que genera coes que provoquen un retard en el servei que es vol evitar.

A més del tren i els autobusos TIB, la nova targeta intermodal manté integrat el servei de metro i s’espera que en mig any inclogui també l’EMT. L’entrada en funcionament del nous sistema de tarifes del transport públic interurbà a Mallorca coincideIxen amb l’entrada en funcionament també de les noves concessions vigents amb nova flota de vehicles i més freqüències.

Reunió amb els usuaris

El director general de Mobilitat s’ha reunit el dilluns 4 al capvespre amb representants de l’Associació d’Usuaris del Tren amb motiu de les seves queixes pel que consideren una “pujada encoberta” de preus del transport per a determinats perfils de viatger . Segons Guillem Ramis, portaveu de l’entitat ciutadana, la trobada no n’ha modificat l’opinió al respecte de cap de les dues parts. La Conselleria de Transports – diu Ramis- ha posat el focus en beneficiar el perfil d’usuari que fa un ús freqüent del transport públic durant un mes, “com ara el turista”, mentre deixa de banda el que ho és perquè no deixa de viatjar durant tot l’any encara que ho faci amb manco intensitat mensual. Això és, afegeix, la majoria dels representants per l’associació de viatgers en ferrocarril.

Queixa horaris Nadal

Amb motiu de les festes de Nadal i Cap d’Any, l’Associació d’Usuaris del Tren s’ha queixat de la reducció de freqüències les vigílies de festiu i els festius. Assenyalen que els dies 24 i 31 el darrer servei de ferrocarril va ser a les 20:15 h., tot i ser un dia laborable. També que els dies 25 i 1, el primer servei Palma -Sa Pobla va ser a les 8:40 h., més tard de l’horari habitual dels festius.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |