X

Veïnats de la badia de Pollença s’organitzen per tractar problemàtiques mediambientals

140 persones han participat en els quatre fòrums sobre el litoral pollencí impulsats per Arrels Marines i Save The Med

03/10/2023

Veïnats de la badia de Pollença s’organitzen per tractar problemàtiques mediambientals

Volen recuperar la “cura comunitària”, els agrada dir. Arrels Marines i Save The Med fa un any que organitzen fòrums participatius oberts a la ciutadania per tractar les problemàtiques ambientals de la badia de Pollença. L’objectiu és deixar enrere les típiques converses queixoses al bar per esdevenir part activa en la conservació del litoral pollencí. 140 persones ja han pres part d’aquestes dinàmiques de participació, en què es posen sobre la taula situacions que preocupen: la navegació i l’impacte d’infraestructures portuàries, el vessament puntual d’aigües fecals, l’estat de la posidònia i el fondeig il·legal i l’abandonament de morts.

“El sac interior de la badia de Pollença és una zona molt amenaçada. Sota la mar, hi trobam un espectacle grotesc: carros de supermercat, senalles de goma farcides de ciment, bigues de ferro unides amb cadenes…”, explica Ignasi Cifre, responsable de Projectes de l’entitat conservacionista Arrels Marines. A altres indrets de la badia més oberts i propers al cap de Formentor, les amenaces són menors.

Com a mostra de deixadesa i de “descontrol entre les administracions competents”, apunten al vaixell de gairebé 20 metres d’eslora enfonsat a la badia aquest estiu, el 5 de juliol. Tres mesos després, l’embarcació roman en aigües pollencines i el seu pal és ben visible des de la costa. “És un exemple de coses que poden passar quan es té un camp de fondeig il·legal i sense control. Els propietaris poden desentendre’s de tot i les embarcacions quedar allà molt de temps”, diu Cifre.

Tot i que els fòrums són una eina encara jove, amb el temps esperen concretar accions per millorar el medi natural i traslladar-les a les autoritats, que són les que prenen les decisions. La recuperació de praderies de Cimodocea, la implantació d’un camp de boies ecològiques o la millora de la xarxa de clavegueram són algunes propostes que es treballen per tal de revertir els impactes ambientals que actualment pateix la badia de Pollença.

03/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris