societat

Veïnats de Manacor demanen responsabilitats per la troballa de 200 cossos sense enterrar

Ara s'hauran d'identificar les restes que s'han trobat al cementiri de Son Coletes

/EFE Localitzen centenars de cossos sense sepultar al cementeri de Manacor

L’Ajuntament de Manacor demanarà explicacions i responsabilitats polítiques per presumpta mala praxi per la troballa de més de 200 cossos guardats en caixes en diferents sales del cementiri municipal.

IB3 Ràdio ha parlat amb un dels regidors que va anar a inspeccionar el cementeri i que després va avisar la Policia Nacional del que s’havia trobat. Carles Grimalt ha demanat prudència, perquè és un tema delicat, i ha explicat que el consistori prepara una compareixença pública per dilluns, per donar més detalls sobre el cas. Sí que ha dit, però, amb paraules textuals, que “això és el que passa quan aixeques les estores”.

La troballa la varen fer dos regidors durant una visita al cementeri, un dels quals, com dèiem, Carles Grimalt. Entraren dins una sala que feia anys que no s’obria i hi descobriren cossos sense sepultar i caixes amb restes d’ossos. I no era l’única cambra on n’hi havia. Tot indica que els cossos hi varen ser traslladats durant les obres de reforma del cementeri de 1982 i 83 i que no es tornaren als seus nínxols. Miquel Oliver, batle de Manacor.

El funcionari del cementeri va morir fa dos anys. El trasllat no està registrat al llibre oficial i ni tan sols els familiars ho sabien.

A més, durant les obres, les sepultures, que havien estat de lloguer, varen passar a ser de titularitat privada. L’ajuntament manacorí ja ha comunicat la situació a les autoritats judicials i policials per aclarir-ne els fets. I no descarta demanar explicacions i responsabilitats.

La Policia Nacional ha precintat, per ordre de la jutgessa que investiga el cas, les sales del cementeri on es troben els cossos. A Manacor, el tema ha transcendit, evidentment, al carrer.

Sentiments d’incredulitat i consternació entre la gent de Manacor en conèixer la notícia. Va ser el tema principal d’aquest diumenge als carrers del poble i sembla que ho serà durant algunes setmanes més.

Alguns afirmen que ja existien rumors sobre l’existència d’aquestes restes. Altres demanen responsabilitats a l’ajuntament per aquesta situació.

Molts dels veïnats han recordat els seus familiars difunts i s’han demanat si les seves restes formaven part d’aquesta troballa.

Ara s’hauran d’identificar les restes que s’han trobat al cementiri de Son Coletes. Un procés que podria provocar mesos d’incertesa i dolor entre les famílies afectades.

I també sobre aquest cas s’ha pronunciat el secretari de Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado, que ha demanat la màxima sensibilitat per aquest tema i que s’obri una investigació per aclarir els fets.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Arranca una setmana de mobilitzacions globals contra el canvi climàtic

Dilluns se celebra la Cimera d'Acció Climàtica de l'ONU a Nova York

Els més joves de Binissalem participen a la Gran Batalla del Raïm

És una de les cites més esperades de les festes des Veremar

Els experts adverteixen que s’ha de cultivar la cultura de l’esforç amb els infants

El jutge Emilio Calatayud i Toni Nadal, entre d'altres, han participat en el Fòrum d'Educació que s'ha celebrat a l'Auditòrium...

Un de cada cinc balears amb dependència té Alzheimer o una altra demència de tipus cognitiu

En l'actualitat hi ha 20.785 persones a les Illes que han estat declarades dependents