X

Vidal Ferrando: “Escric amb humilitat per fer la millor obra del món”

La Nova Editorial Moll publica una edició commemorativa de 'Les llunes i els calàpets' avalada per una quarantena de personalitats del món de la cultura

04/04/2024

Vidal Ferrando: “Escric amb humilitat per fer la millor obra del món”

“El màxim al qual aspira un escriptor és que aquella obra que ha escrit sigui vigent a través del temps”, afirma l’escriptor santanyiner Antoni Vidal Ferrando. Una màxima que sembla haver complert. Han passat 30 anys de la publicació de Les llunes i els calàpets, el seu debut a la narrativa. Una novel·la, que avui dia encara continua viva.

Tres dècades després de la seva publicació, la Nova Editorial Moll -el mateix segell que la va treure a la llum l’any 1994- n’ha fet una edició commemorativa. En aquesta línia, Vidal Ferrando creu que, en el fons, “els escriptors sempre escrivim el mateix llibre”, i que el seu objectiu ha de ser “que la gent hi trobi noves mirades”.

Ell mateix s’ha encarregat de revisitar la novel·la, revisar-la íntegrament i canviar-hi alguns detalls: substituir adjectius que es repeteixen, eliminar cacofonies i, fins i tot, actualitzar l’ortografia als temps que corren. Pel que fa a l’argument, només ha eliminat un aspecte superficial que no li quadrava en el context de la trama.

Aquesta actitud davant les seves publicacions, evidencia el seu perfeccionisme. Ell se sent còmode amb aquest adjectiu, i ho deixa clar: “Escric amb humilitat per fer la millor obra del món”.

Ens trobam davant un clàssic amb un missatge clar per a l’escriptor: “Que la vida és bella, té una quantitat immensa de coses positives, però s’ha de lluitar i de tant en tant t’has d’enfrontar a grans dificultats”. S’ambienta a Mallorca, entre començament del segle XX i la Guerra Civil, i retrata les dificultats de l’època: el contraban, la fam, els naufragis, l’emigració, la violència o les rivalitats, amb el rerefons dels esdeveniments polítics, com la I Guerra Mundial, la dictadura de Primo de Rivera, l’arribada de la II República o l’alçament del 1936, a través dels ulls d’una família.

Quaranta personalitats de la cultura de les Illes Balears, entre les quals Antònia Vicens, Sebastià Alzamora, Gabriel Janer Manila, Ponç Pons, Guillem Frontera, Fanny Tur, Lucia Pietrelli, Isidor Marí, Llorenç Capellà, Sebastià Portell, Sebastià Bennasar, Víctor Gayà, Damià Pons, Pere Rosselló Bover, Pau Vadell o Miquel Rayó, avalen, amb els seus escrits d’elogi, l’edició commemorativa. Es presentarà dia 5 d’abril al Teatre Principal de Santanyí.

04/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris