política

Violència masclista a Espanya: 30 dones assassinades enguany

Els telèfons gratuïts d'atenció 24 hores a les dones víctimes de violència de gènere són el 016 i el 971 598 295

Manifestació feminista a Palma el març del 2019. / ISAAC BUJ (EUROPA PRESS).


Amb la confirmació dels assassinats masclistes d’una dona de 25 anys, succeït el passat 30 de juliol a Cambrils (Tarragona) i confirmat ahir, i d’una altra víctima de violència de gènere de 36 anys al Rincón de la Victoria (Màlaga) el dia 2 d’agost, s’eleva a 30 el nombre de dones assassinades a Espanya per les seves parelles o exparelles.

La víctima de Màlaga fou presumptament cremada al municipi de Nerja, després que la seva parella acabés amb la seva vida. Pel que fa al cas de Cambrils, la dona havia denunciat amb anterioritat al seu suposat agressor, que ja tenia una ordre d’allunyament. La jove fou agredida i el seu cadàver presentava signes de sufocació.

En total, 1.108 dones han estat assassinades per violència masclista des del 2003, any en què s’iniciaren els registres de dones assassinades per aquest motiu. De les 30 víctimes de violència de gènere enguany, el 70% dels crims, és a dir, 21 assassinats, s’han comès des del final de l’estat d’alarma, el 9 de maig. Arran d’aquests crims, 13 menors han quedat orfes. D’acord amb les xifres registrades des del 2003, han perdut les seves mares per culpa de la violència de gènere 317 nins i nines.

En 7 dels 30 assassinats, el que suposa un 23%, constaven denúncies prèvies contra l’agressor, que era parella de la víctima en 15 casos i exparella en 10. Cinc dones d’aquest 23% es trobaven en tràmit de separació. Pel que fa a la nacionalitat de les víctimes, 16 dones eren estrangeres, com és el cas de la dona russa assassinada a Màlaga, i els agressors eren majoritàriament (83%) espanyols. Un de cada quatre es va suïcidar, fet que suposa que 8 d’ells no podran ser jutjats pels crims comesos.

Davant aquestes dades, la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha destacat la importància de no eludir que el repunt de violència masclista registrat des del final de l’Estat de alarma és molt significatiu i no descarta que aquest augment de casos estigui relacionat “amb homes embravits i indignats amb el feminisme”.

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha sostingut aquest dijous que no es pot descartar que el repunt de violència masclista que es registra des del final de l’estat d’alarma “tinguin a veure amb homes embravits i indignats amb el feminisme”. Rosell ha aclarit que la “manipulació del feminisme” i el negacionisme de la violència de gènere per part d’alguns partits polítics de la dreta està fent “molt mal a les dones”.

“S’està presentant als homes com a víctimes d’una legislació, víctimes del sistema i, a més, s’està fomentat el silenci de les dones, el no creure a les dones. Se les està convertint en còmplices de la seva violència”, ha asseverat en una entrevista en la Cadena Ser, fent una crida a la responsabilitat política en matèria de violència de gènere i masclista.

El telèfon d’atenció 24 hores a les dones víctimes de violència masclista és el 016. Aquest telèfon és gratuït i no deixa rastre en la factura. El Consell de Mallorca també compta amb un telèfon habilitat, el 971 598 295. Per a emergències, l’112. Si no pots cridar, utilitza l’App Alertcops i el botó SOS, o envia un missatge a través del WhatsApp al 639 837 476.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Tolo Gili, nou president del PI a Balears

L'artanenc ha obtingut el 57% dels vots al congrés del partit i Toni Roldán, el 43%

Francina Armengol: “Ara arriba el moment de dir als empresaris que apugin els sous”

La presidenta del Govern ha recordat que, a diferència del 2008, en aquesta crisi de la Covid ja s'han invertit...

Podem i MÉS s’atribueixen mèrits en el factor d’insularitat mentre l’oposició insisteix en aprovar la fiscalitat del REIB

El PP reconeix que els 110 milions del factor d'insularitat sembla "a priori" una xifra "raonable" però assenyala que si...

Les claus per entrendre què és el “factor d’insularitat” i on s’ha d’invertir

La Comissió Mixta d’Economia i Hisenda ha tancat un acord: 183 milions d'euros que s'inclouran als PGE del 2022