X

Virginia Woolf protagonitza el ‘doodle’ de Google el dia que hauria bufat 136 espelmes

El dia de l'aniversari de l'escriptora feminista recuperam un trosset de la traducció d'Helena Valentí d' 'Una cambra pròpia'

25/01/2018

Virginia Woolf protagonitza el ‘doodle’ de Google el dia que hauria bufat 136 espelmes

10

Avui Virginia Woolf encapçala el motor de cerca de Google. Els dissenyadors del ‘doodle’ d’aquest 25 de gener recorden l’escriptora britànica en el dia del seu naixement, a Londres, ara fa 136 anys. Una de les obres de l’escriptora britànica, Una cambra pròpia (1929), s’inclou entre els textos més citats del moviment feminista. “Una dona ha de tenir diners i una habitació pròpia si vol escriure ficció”, deia. Una depressió la va tirar en un riu a prop de casa seva, a Sussex, amb pedres a les butxaques de l’abric. Amb tot, però, és considerada una feminista pionera a més d’una intel·lectual i una de les creadores literàries més innovadores.

El dia del seu aniversari recuperam un trosset de la traducció d’Helena Valentí del llibre Una cambra pròpia publicada per La Temerària Editorial.

“Per a les dones, però, vaig pensar mirant els prestatges buits, les dificultats devien ser molt pitjors. Per començar, tenir una cambra pròpia –ja no direm res d’una cambra silenciosa i insonoritzada− era totalment impensable, tret que es tinguessin uns pares riquíssims o molt nobles, i això no pas abans del començament del segle dinou. Vist que els diners de què es podia disposar, que depenien de la bona voluntat del pare, només permetien comprar-se roba, li era inabastable la mena d’esbravament assequible a Keats, Tennyson o Carlyle, a tots els homes pobres en general, des d’una excursió a peu, un viatget a França, fins a una cambra independent, mísera i tot, coses que, si més no, els protegien de les imposicions i exigències de la família. Les dificultats materials eren enormes; però les immaterials encara eren pitjors. La indiferència del món, que tan difícil de suportar trobaren Keats, Flaubert i altres genis, en el cas de les dones no fou indiferència, sinó hostilitat. A elles, el món no els deia com deia a ells: “Escriviu, si en teniu ganes; a mi tant se me’n fum”. A elles, el món els deia amb una riallada: “Escriure? Què escriuràs, tu, desgraciada?”.

Què és un ‘doodle’?

Des del 30 d’agost del 1998, el cercador Google canvia el logo del seu web de forma periòdica per commemorar algun esdeveniment o suggerir a l’usuari alguna recerca especial. A aquesta capçalera interactiva se l’anomena ‘Doodle’.

25/01/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT