societat

(Mal)viure cobrant cinc euros l’hora en negre

Segons Càritas, un de cada cinc treballadors de les Balears és pobre o es troba en risc de ser-ho tot i estar ocupat

Imatge d'arxiu. /EFE


Maria Teresa, enfermera equatoriana, és una de les usuàries de la Fundació Joana Barceló de Caritas. A l’espera d’un contracte que li permeti regularitzar la seva situació a Espanya, s’ha dedicat a treballar en negre cuidant gent major i nins o netejant cases. Ha cobrat cinc o sis euros l’hora, sumant-ne devers tres-cents al mes. No n’hi havia prou per mantenir-se. Ni per mantenir la seva filla. “No és suficient per arribar a fi de mes, no m’arriba per a res”, assenyala Teresa a IB3 Ràdio.

És un dels exemples de les conclusions de l’informe La vulneració del dret al treball decent que l’entitat de la Conferència Episcopal ha fet públic aquesta setmana. Un document que assenyala la precarietat laboral com a causa de la pobresa o del risc d’entrar en aquest status d’exclusió social. Un de cada cinc treballadors de les Balears, informa Caritas, és pobre o es troba en risc de ser-ho tot i estar ocupat.

Un percentatge, aquest, que augmenta fins als quatre de cada deu, en el cas de les persones que treballen amb contractes a temps parcial. És el cas de Saukeymo Bô, senegalesa que compta amb “papers” i fa dos anys i mig que viu a Palma amb el seu marit. També és usuària dels serveis socials i assistencials d’entitats com la de l’Esglèsia. Tampoc li sobren els doblers per cobrir el lloguer que paga juntament amb el seu marit per “una habitació”, a més d’altres despeses. L’estiu passat va treballar de cambrera de pis en un hotel a través d’una empresa subcontractada. No tenia contracte ni alta a la seguretat social. “Vaig cansar-me d’esperar que el meu cap solucionés el problema i vaig canviar de feina”, explica Saukeymo. Va aconseguir un treball de cinc hores al dia durant cinc dies a la setmana a Santa Ponça. Hi va a fregar plats. Sense carnet de conduir, però, el trajecte de casa seva -a Palma-, fins a la localitat calvianera era una odissea. Sobretot per la nit, quan acabava a deshora. Ara no té feina. “Viure és molt difícil… El lloguer, la llum, l’aigua, el menjar…” lamenta la jove senegalesa. Ella i Teresa són exemples d’una situació, la d’estar o haver estat en perill d’exclusió social, que no exclou tampoc ciutadans balears. Ho recorda també Caritas. Té registrat que una de cada sis famílies que, com a mínim,  tenen un membre ocupat, no ingressen suficient per cobrir les seves necessitats.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris

-->

més contingut relacionat

850 interins han aconseguit plaça fixa en les darreres oposicions

La taxa de docents temporals se situarà a les Illes per davall del 30% per primera vegada en 10 anys

145 detinguts a la Platja de Palma en només un mes i mig

En total, 600 persones han estat identificades i s'han aixecat més de 70 actes d'intervenció de drogues i armes. En concret,...

Una unitat canina d’explosius examinarà la mercaderia de les indústries de Menorca

La feina evitarà obrir els paquets manualment, fet que causava les queixes dels clients

Continua en estat molt greu l’home atropellat a la Via Ronda de Maó

Ha estat intervingut de diversos traumatismes i roman ingressat a l'UCI de l'hospital Mateu Orfila