X

Vivim una “fase de reculada i regressió del català”

Ho constata Maria del Mar Vanrell, coautora d''Actituds i usos lingüístics dels joves a les Illes Balears'

25/10/2023

Vivim una “fase de reculada i regressió del català”

51

Una cosa és la llengua que parlam a casa i l’altra, la del dia a dia, fora de casa. Els catalanoparlants tendeixen cada vegada més a canviar al castellà. És el que evidencia l’estudi ‘Actituds i usos lingüístics dels joves de les Illes Balears’, coordinat per les professores de la UIB Xisca Castell, Elga Cremades i Maria del Mar Vanrell. L’han fet amb entrevistes a joves d’entre 15 i 29 anys al llarg del 2022 i amb les dades d’enquestes sociolingüístiques del 2004 i el 2014.

Vanrell constata la sensació de “fase de reculada i regressió del català”. “No podem ser optimistes ja”, lamenta Vanrell. “És un moment delicat, però encara hi ha marge de maniobra per actuar”. Demana polítiques de defensa de la llengua catalana transversals i que no depenguin del govern de torn. I també considera indispensable que surtin iniciatives socials amb la complicitat del sector de l’educació i de l’oci.

L’oci, precisament, és una de les claus. Vanrell remarca la importància de trobar oferta d’oci en català: “A TikTok hi ha molta més abundància del castellà, i amb el castellà i l’anglès és difícil competir-hi, però quan hi ha oferta en català i és coneguda, es consumeix”.

En el món tecnològic també hi veu una oportunitat, perquè l’estudi evidencia que els joves consumeixen productes en idiomes que no coneixen, però amb subtítols o traduccions generades per intel·ligències artificials. “Com més enginyeria es generi que permeti fer aquestes traduccions al català, millor per a aquesta llengua”.

25/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT