X

Vox reclama al PP ser tractat com “un soci real” i adverteix que estan “en els penals”

La portaveu del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas, ha recalcat que la posició actual de Vox és l'abstenció als pressupostos

14/12/2023

Vox reclama al PP ser tractat com “un soci real” i adverteix que estan “en els penals”

La portaveu parlamentària de Vox, Idoia Ribas, ha reclamat al PP que tracti el seu partit “com un soci real” en la negociació dels pressupostos de la comunitat per a 2024, i ha advertit, a falta només del ple de dimarts que ve: “Estem negociant en un temps, ja no de descompte, sinó en els penals”. Ribas ha recalcat que la posició actual de Vox és l’abstenció als pressupostos, en una roda de premsa després que hagin conclòs les comissions parlamentàries que debatien les esmenes parcials dels grups als pressupostos, sense que s’hagin aprovat les principals reivindicacions de Vox de 20 milions per a elecció de llengua i la supressió de subvencions a patronals i sindicats.

Vox reclama també modificacions fiscals: la rebaixa de l’escala autonòmica de l’IRPF, la deducció del 30% de les rendes obtingudes per lloguer de llarga durada fins a 3.600 euros de límit, la deducció d’un 40% de les despeses per cura de majors de 65 anys amb aquest mateix límit, i la deducció d’estades en centres de dia, serveis de menjador i contractació de cuidadors. També demanen la deducció de 1.000 euros en l’IRPF dels qui es donin d’alta com a autònoms per a la cura de majors, la deducció d’un 30% de la quota per als qui ocupin places de difícil cobertura a les Balears i l’augment del mínim exempt de l’Impost de Patrimoni a 3 milions d’euros.

“Ara mateix és una abstenció, d’aquí a dimarts haurem d’esperar a veure com es desenvolupen les negociacions”, ha afirmat, després que Vox s’ha abstingut als pressupostos de les conselleries d’Educació i Universitats; Empresa, Ocupació i Energia; i d’Economia, Hisenda i Innovació; així com de l’IB-Dona, IB3, IB-Jove, IEB i la Fundació d’Acció Exterior, perquè considera que “són seccions que no han estat negociades”.

Ribas ha retret al PP que Vox va conèixer els pressupostos del Govern el mateix dia que la resta de grups d’oposició. “Si s’haguessin negociat abans amb nosaltres, ara no estaríem en aquesta situació. Vox ha estat convidat a jugar el partit en el temps de descompte i a ningú li agrada haver de jugar-ho tot als penals. I arribar a aquest ple de pressupostos sense acord, és jugar-ho tot als penals”, ha subratllat.

Ribas ha insistit que “no és un xec en blanc” l’acord d’investidura de 110 punts “pel qual Vox s’absté perquè el PP pugui governar”, i en què el grup parlamentari no està obligat a votar a favor de polítiques no acordades. Segons la portaveu, “el PP no pot pretendre que Vox voti a favor de totes les polítiques que pretengui portar en solitari sense haver estat pactades prèviament”. “Si el PP necessita un soci perquè ara com ara l’aritmètica no els acompanya, hauran de tractar-nos com un soci real”, ha reclamat i ha demanat “renegociar les parts del pressupost que no han estat incorporades, que ara mateix no existeixen”. “La fórmula per a tractar-nos com un soci real, haurà de plantejar-la qui necessita a aquest soci real que és el PP”, ha assenyalat.

Ribas manté que el vot actual de Vox és l’abstenció. “Votarem que sí, si es renegocien les parts dels pressupostos que no estan incorporades i si arribem a un acord satisfactori”, ha dit Ribas, que ha recalcat que Vox mai no ha dit que l’única condició fossin els 20 milions d’educació.

14/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris