societat

Vuit persones negades a les Balears des del gener al juny

El perfil és el d'un home de més de 35 anys, nacionalitat espanyola i que perd la vida a una platja o a un espigó


Un total de vuit persones han perdut la vida negades en espais aquàtics de les Balears durant els primers sis mesos d’enguany, segons dades de la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme del Consell Superior d’Esports (CSD).

El darrer cas d’un ofegament va ser diumenge a Sant Antoni, on un nin de 4 anys va morir negat a la piscina d’un hotel del municipi.

A l’estat espanyol, el nombre de morts per aquesta causa ascendeix a 122, prop de la meitat que l’any anterior, un 42% menys, quan en el mateix període de temps es van registrar 211 morts per aquesta causa. Gairebé el 80% de les morts es dona en majors de 35 anys i pràcticament un de cada quatre morts per ofegament tenia 75 o més anys.

En el seu Informe Nacional d’Ofegaments, la Federació assenyala que l’any passat durant aquest mateix període de temps es van registrar 211 morts per aquesta mateixa causa, ja que els cinc mesos anteriors es van produir un major nombre de morts i al juny, amb 70 defuncions, 39 més que en el mateix mes d’enguany.

El perfil de la persona negada és el d’un home (82%), de nacionalitat espanyola (69%), de 35 o més anys (78,8%) i que perd la vida entre les 12:00 i les 14:00 hores (17,2%) o entre les 16:00 i les 18:00 hores (20,5%) en una platja (38,5%) o en un espai aquàtic que no és ni arenal, riu o piscina -espigó, port, canal, costa, safareig o sèquia- (31,1%) i que manca, en tot cas, de vigilància i de servei de socorrisme (95%).

A més, gairebé un de cada quatre morts (29) tenia 75 o més anys, i només cinc (el 4,1%) era menor d’edat.

Amb un total de 31 morts, juny ha passat a ser el mes de 2018 amb més morts per ofegament i a aquest li segueixen març (amb 24), abril (21), gener (20), maig (19) i febrer (7).

Per comunitats autònomes, les Canàries, amb 22 morts (el 18% del total), segueix sent el territori espanyol amb més morts per ofegament en espais aquàtics en els primers sis mesos de l’any.

Li segueixen Andalusia (20 morts), Galícia (17), Catalunya (10), el País Valencià (9), les Illes Balears i el País Basc (8), Astúries (7), Castella i Lleó (5), Aragó (4), Cantàbria (3), Extremadura, Múrcia i Navarra (2) i Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid i La Rioja (1).

Durant el mes de juny, les Balears, amb 7 successos mortals; Andalusia i el País Valencià, amb 5 en cada cas; i Catalunya amb 4, van acumular gairebé el 68% de les defuncions.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Pla d’Emergència per Sequera de Sant Lluís preveu restriccions segons les necessitats d’estalvi d’aigua

En un escenari d'alerta, es prohibeix omplir piscines, netejar cotxes o utilitzar aigua potable per la neteja viària

Moltes platges de Mallorca tancaran prest en la revetla de sant Joan per evitar aglomeracions

Cal recordar que segons les darreres mesures aprovades pel Govern de les Illes, les platges romandran tancades entre les 00.00...

Acaba un curs escolar marcat per les mesures Covid

Aquesta darrera setmana es tanca amb nivells baixos de contagis, menys del 4% dels joves en edat escolar i menys de l'1,5% dels professors han donat positiu en coronavirus

Un accident sense ferits greus provoca importants retencions a la Via de Ronda de Maó

La col·lisió s'ha produït a les 7 i mitja del capvespre