X

Xabolisme rural: una tendència en alça

Aquestes conductes urbanístiques, diu Unió de Pagesos, disparen l'especulació i alteren els usos que ha de tenir el sòl rústic

28/11/2021

Xabolisme rural: una tendència en alça

Pagesos, ecologistes i, en general, la ciutadania, observen com augmenten les xaboles en sòl rústic. Casetes prefabricades, caravanes o, fins i tot, contenidors marítims, on viu gent. La causa ve, en alguns casos, en l’alt preu de l’habitatge. A banda, la pandèmia ha afavorit el gust per viure a fora vila. El Consell de Mallorca, però, avisa que no tot s’hi val.

El cas de Sencelles és l’exemple clar del que podríem anomenar xabolisme rural: una finca parcel·lada en 8 trinxes i amb habitatges modulars. L’Agència de Defensa del Territori ha ordenat desmantellar-la. El tema està judicialitzat. És el paradigma, encara que és un fenomen observable arreu: finques petites, com aquesta, dotades d’un dipòsit d’aigua i un barracó o una caravana.

Els pagesos també ho han detectat. Aquestes conductes urbanístiques, diu Unió de Pagesos, disparen l’especulació i alteren els usos que ha de tenir el sòl rústic.

Les administracions en són conscients. L’Agència de Defensa del Territori reporta que només en el primer semestre del 2021 s’han tomat 61 edificacions il·legals i que actualment el departament té 41 treballadors, 27 més que fa 6 anys.

El cert és que fora vila s’omple i fa via: polígons solars, habitatges de luxe, indústries, xabolisme. Pagesos i ecologistes demanen encara més regulació.

28/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris