X

Xarxa Forestal publica la tercera edició de la “Guia dels boscos de les Illes Balears”

L’exemplar, que inclou informació bàsica sobre els tipus de boscos més presents a l’arxipèlag, té l’objectiu de donar a conèixer la importància d'aquests ecosistemes

30/12/2023

Xarxa Forestal publica la tercera edició de la “Guia dels boscos de les Illes Balears”

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de Xarxa Forestal, ha publicat una nova edició de la Guia dels boscos de les Illes Balears, que forma part del lot de recursos educatius sobre les principals formacions vegetals de l’arxipèlag. Atès l’èxit i la gran demanda de la guia com a recurs educatiu, el Servei de Gestió Forestal del Govern n’ha elaborat la tercera edició, que té l’objectiu de continuar complementant l’educació de l’alumnat i de la població en matèria mediambiental.

La guia presenta la informació bàsica sobre els tipus de boscos més presents a les Balears, amb la intenció de donar a conèixer la importància d’aquests ecosistemes biològics. En total, ja s’han distribuït 2.000 exemplars de les edicions anteriors (2021 i 2022) entre centres educatius, professionals de l’educació, associacions i amants de la natura. Ara, se n’han editat 1.000 exemplars més i s’ha actualitzat el material de suport a la guia, disponible a través d’un codi QR.

En aquesta publicació es detallen els desequilibris a què es veuen sotmesos els boscos, ja sigui per causes naturals, com les plagues o els incendis forestals, o per causes humanes, com l’abandonament del camp i, en conseqüència, el menor aprofitament de la fusta. Per fer front a aquest canvi d’usos i a les conseqüències del canvi climàtic, la guia exposa els reptes als quals s’enfronta la gestió forestal de cara a la conservació d’aquests ecosistemes.

A més de les explicacions teòriques, també s’inclou una proposta educativa amb activitats adaptables a diferents espais forestals de les Illes per poder aprendre in situ sobre els boscos, a través d’una recomanació d’itineraris. Uns espais que suposen el 45% de la superfície de les Balears, és a dir prop de 220.780 hectàrees, distribuïts per tot l’arxipèlag amb les formacions de pinars, ullastrars, savinars i alzinars.

La guia, així com la resta de materials informatius i educatius que conformen el programa ‘El bosc, recurs disponible’, es pot trobar a la biblioteca virtual de Xarxa Forestal, en concret, al web xarxaforestal.org.

30/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT