X

Yásnaya Aguilar, sobre la desaparició de les llengües: “Esperem que el mixe i el català no siguin a la llista”

L'escriptora mexicana i lingüista i activista mixe fa una defensa del multilingüisme des del gaudi i no des de la imposició

12/05/2023

Yásnaya Aguilar, sobre la desaparició de les llengües: “Esperem que el mixe i el català no siguin a la llista”

10

A Mèxic es parlen fins a 68 llengües diferents, al marge del castellà, però la majoria estan en vies de desaparició. Entre aquestes, hi ha el mixe, la llengua que parla la lingüista i escriptora mexicana Yásnaya Aguilar, que ha vengut a Palma a presentar el seu darrer llibre ‘Manifiestos sobre la diversidad lingüística’, una reivindicació de la riquesa de les llengües. La llengua materna de l’escriptora i filòloga Yásnaya Aguilar és el mixe, una de les 68 llengües que es parlen a Mèxic i un dels 365 sistemes lingüístics del país. “Treballava amb la meva llengua, amb la seva escriptura i el seu enfortiment, i veia que a la societat que parlava en castellà hi havia molts prejudicis sobre les llengües indígenes”, explica Yásnaya.

És llavors quan es va adonar que a Mèxic es reivindicava el bilingüisme del castellà amb l’anglès, però no amb les altres llengües pròpies del país. Una voluntat política que s’ha traduït amb violència: “L’erradicació de la diversitat lingüística passa per la violència contra nins i nines. A mi encara em va tocar rebre cops a la mà per parlar-ne a classe. Quan Mèxic es creà com a estat, un país independent, la majoria de gent parlava llengües indígenes, i hi hi hagut esforços per eliminar-les, perquè hi ha la idea que cada país ha de tenir una sola llengua. Aquesta idea ha estat molt nociva, i des que el món es va dividir en països és el moment de la història en què començaren a morir llengües”.

Així mateix, en el llibre ‘Manifiestos sobre la diversidad lingüística’, Yásnaya Aguilar reivindica la importància i la riquesa de la diversitat lingüística. “Apostam pel multilingüisme. La qüestió és com succeeix aquest multilingüisme, si es fa des de la imposició, des de l’esborrament o des del gaudi”. I com succeeix moltes vegades, el repte està en el com. “Com ho feim perquè quan treballem per l’enfortiment de la nostra llengua no reproduïm el mecanisme amb què ens la van llevar? Aquesta és la gran tasca pendent”, explica l’escriptora.

Segons la UNESCO, en el món hi ha 200 països on es parlen fins a 6.000 llengües. Però les previsions són que a finals del segle XXI la meitat d’aquestes llengües hagi desaparegut. “Esperem que ni el mixe ni el català siguin en aquesta llista”, somnia en veu alta Yásnaya Aguilar.

12/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT