X

Zaqueo: 25 anys al servei dels més necessitats

Han passat d'acollir drogoaddictes els vespres a servir 250 bosses de menjar diàries

05/05/2023

Zaqueo: 25 anys al servei dels més necessitats

Mercè Valero

El febrer de 1998, en ple auge de l’heroïna, va néixer l’associació Zaqueo, fundada per Paco Sanz. Ubicada al barri de sa Gerreria de Palma, en un primer moment va servir per acollir durant els vespres persones amb addicció a les drogues.

“Hi teníem sofàs, televisor i qualque butaca”, recorda l’ara presidenta Catalina Cunill. “Tenc el record de moments violents; quan anaven col·locats va haver-hi violència entre ells”.

Després van tenir un local perquè hi dormissin 60 persones fins que l’edifici va amenaçar de ruïna i el van haver de deixar. I van quedar com a menjador social.

“Els agradava trobar-se, seure a taula i parlar. I això ho enyoren”, explica una de les voluntàries històriques i membre de la junta, Rosario Fuster. En aquella època els usuaris també podien fer servir les dutxes que tenien al local.

Ara, però, els usuaris ja no poden dinar allà perquè no hi caben. Amb la pandèmia se’ls han multiplicat per tres les peticions de menjar: de 80 diàries a les 250 actuals. Ara reparteixen bosses de menjar a tothom qui ho necessiti, sense cap condició ni cita prèvia. Hi són cada dia de 16 a 18 h.

Per recordar tots aquests moments de 25 anys de vida i agrair l’ajuda a tots els voluntaris i entitats col·laboradores, aquest divendres han organitzat una trobada que promet ser molt especial i emotiva.

“La necessitat sempre hi és”, lamenta Cunill, que especifica que avui no volen celebrar res, sinó agrair. Preferirien que aquí acabàs la història de Zaqueo perquè realment no fes falta. Però per ara, no pot ser: “Fins quan? No ho sabem. Anirem fent dia a dia, i ja ho veurem”.

05/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris