X

1.200 euros per cos; desarticulat a València un entramat criminal que venia cadàvers a universitats

Els detinguts, responsables d'una funerària, falsificaven documentació per a poder retirar els cossos d'hospitals i residències

29/01/2024

1.200 euros per cos; desarticulat a València un entramat criminal que venia cadàvers a universitats

Imatge d'un cadàver a un dipòsit. / SHUTTERSTOCK

Redacció

S’ha desarticulat a València un entramat criminal relacionat amb la venda de cadàvers. Falsificaven documentació per a poder retirar els cossos d’hospitals i residències per a vendre’ls posteriorment a universitats per al seu estudi per 1.200 euros cada cadàver. Van arribar a facturar 5.040 euros a una universitat per realitzar 11 incineracions de cossos, una vegada estudiats, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineradores que operen a la ciutat. Així ho ha informat aquest dilluns en un comunicat la Policia Nacional.

Segons ha informat avui en una nota de premsa la Policia Nacional, la investigació va començar a principis del 2023 després de tenir coneixement que s’hauria retirat el cadàver d’un mort del dipòsit d’un hospital de manera irregular per part d’una funerària, per la qual cosa s’haurien realitzat falsificacions en el llibre de registre d’aquest centre, així com també en la documentació facilitada al Registre Civil.

Poc després, els investigadors van comprovar com dos treballadors d’una funerària, després de falsificar documents, s’haurien apoderat d’un cos que es trobava en el dipòsit de l’hospital i l’haurien traslladat a una universitat per al seu estudi en comptes d’haver-li donat sepultura. El mort hauria d’haver estat enterrat en la seva localitat de residència, no obstant això va ser venut per al seu estudi per gairebé 1.200 euros, sense que cap familiar o amic n’hagués donat consentiment.

Continuant amb la investigació, els agents van localitzar un altre cas amb el mateix modus operandi, aquesta vegada el difunt es trobava ingressat en una residència geriàtrica i pel que sembla, hauria estat el mateix home, tres dies abans de morir, qui hauria suposadament autoritzat la donació del seu cos. En aquest cas els investigadors van poder constatar que l’home, poc abans de morir, patia una deterioració cognitiva greu, la qual cosa no li hauria permès entendre el que suposava la donació. A més, aquesta donació va ser signada perquè el cadàver fos remès a una determinada facultat de medicina, sent finalment traslladat a una altra, que pagava més dobler pel cos, per a això, van aconseguir enganar personal sanitari perquè signés el canvi de destí del cos.

Cercaven morts sense familiars, preferiblement estrangers

Els acusats cercaven morts que no tenguessin familiars, preferiblement estrangers o que haguessin tengut condicions de vida precàries per a realitzar les irregularitats, ja que així s’asseguraven que no es fes cap seguiment sobre aquestes donacions per part d’algun familiar, buscant així una major impunitat.

D’altra banda, els agents van esbrinar que també s’haurien produït irregularitats en les incineracions dels cossos que havien estat suposadament donats a la ciència. Pel que sembla, una vegada les universitats haurien finalitzat els estudis amb aquests, havien de costejar les incineracions, i es feia càrrec d’elles la mateixa funerària.

Després de diverses gestions, els agents van esbrinar que l’empresa funerària hauria facturat a una universitat 5.040 euros per 11 incineracions, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineradores que operen a València. Sembla que els investigats aprofitaven la dissecció i desmembrament dels cossos per a introduir-los en els fèretres d’altres difunts, realitzant en una sola incineració la cremació de diversos cadàvers, estalviant-se pagar per elles i alhora facturant-les a la universitat, traient notables beneficis amb aquesta pràctica.

Finalment, els agents han detingut els responsables de la funerària investigada, així com dos treballadors d’aquesta, com a presumptes autors d’un delicte d’estafa; a més a dos d’ells també se’ls imputa un delicte de falsedat documental.

29/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris