X

10 anys de l’esbucament dels apartaments de ses Covetes: zona dunar renaturalitzada amb més d’una vintena d’espècies

L'ecosistema té ja la varietat apropiada de plantes, entre les quals, savines, pins i endemismes, com un Heliantemum

18/04/2023

10 anys de l’esbucament dels apartaments de ses Covetes: zona dunar renaturalitzada amb més d’una vintena d’espècies

17

A un extrem de la platja des Trenc, ara, parc natural, hi havia 68 apartaments que foren declarats il·legals. L’esbucament començà l’abril de 2013. La demolició posava fi a 18 anys de litigi entre el GOB i el PSM i els impulsors de l’obra. En la sentència, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes obligava a retornar la zona a l’estat natural anterior a 1992. Per aconseguir-ho, s’analitzaren fotografies aèries anteriors a aquell any i així, en haver eliminat fonaments i enderrocs, reconstruir l’estructura original del terreny.

El director del CEFOR, Carles Cardona, treballa al projecte des del principi. Recorda que la regeneració de la zona dunar arrencà amb la creació de capes d’arena de distinta mida i densitat, on després s’escamparen quilos de llavors i s’hi sembraren plantes. Tot el material vegetal procedeix del mateix terreny o de màxim un quilòmetre a la rodona. “Això és important, perquè les plantes estan fent el procés d’adaptació a les condicions concretes del lloc”.

S’han reintroduït una vintena d’espècies, entre les quals, pins, savines i petits matolls com l’Heliantemum caput-felis, una planta endèmica que en té aquí la població més gran del Sud de Mallorca. Ara ja està totalment restablerta la varietat vegetal i s’ha iniciat el procés pel qual, l’ecosistema es regenera de manera natural. Queden, però, dècades perquè els arbres, entre els quals, els pins barraquers que el vent modela, arribin a una dimensió adulta.

18/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT