Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteorologia

10 dies de desembre, 10 dies de pluja

La tradició oral diu que si plou per Santa Bibiana (2 de desembre), plou 40 dies i una setmana

Santa Maria. /GUILLEM CAÑELLAS.


10 dies de desembre, 10 dies de pluja

Avui una nova línia de front travessa el cel de Balears amb brusques i plugims que, tot i ser escassos, donen continuïtat a un període de temps mogut i humit que començà a final de novembre. Ha plogut en 13 dels darrers 14 dies a qualque punt de Balears i, en els 10 darrers, coincidint amb l’inici del mes de desembre, ho ha fet de manera consecutiva. Tot i que el total de pluja no és especialment destacable ni equilibra el dèficit de precipitació acumulat a la tardor, plou en un moment de l’any oportú i d’una manera molt beneficiosa.

Santa Bibiana fa bona la dita

La tradició oral recorda que si plou per Santa Bibiana (2 de desembre), plou 40 dies i una setmana. El temps que fa un dia concret no té cap valor predictiu en sí mateix. Per tant, en sentit estricte, la dita no té cap fonament científic i, certament, la cultura meteorològica tradicional no s’ha d’agafar al peu de la lletra sinó de manera orientativa.Ara bé, el temps observat en una determinada època, més que en el d’un dia puntual, sí podria tenir un cert valor estadístic i en això es basen moltes dites. La circulació general atmosfèrica està regida per uns patrons que poden esdevenir persistents. De la mateixa manera que existeixen períodes de temps tranquil, com ara els coneguts estiuets a la tardor o les calmes de gener a l’hivern, també hi ha etapes relativament perllongades de temps insegur, dinàmic i variat. Són més probables estadísticament en l’època freda, de tardor a primavera, i coneguts per la cultura tradicional en forma de refranys com el de Santa Bibiana, en referència a un període plujós a final de tardor i principi de l’hivern.

Més pluja demà

En qualsevol cas a la setmana li queda encara un dia més de pluja, demà divendres. Una nova línia frontal deixarà plugims el dematí i plogudes irregulars el capvespre amb qualque ruixat moderat acompanyat de tempesta. El cap de setmana ja no s’espera pluja tret de qualque ruixat dissabte dematí a punts del nord de Mallorca i Menorca.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Ruixats pel darrer cap de setmana de l’estiu: “Setembre, eixuga les fonts o se’n duu els ponts”

Dimecres començarà la tardor astronòmica i el temps que s’espera serà adient a l’època

Rècord de rècords a les Illes: la nit més calorosa registrada mai a finals d’estiu

A Palma ja són 98 les nits tropicals consecutives i sumant. La temperatura mínima no ha baixat dels 20ºC des...

Les Illes registren 97 nits tropicals consecutives i sumant

La temperatura mínima no ha baixat dels 20ºC des del passat 10 de juny

Les Illes esquiven la borrasca i pugen les temperatures

De dia, la màxima se situarà per sobre dels 30ºC amb puntes de 32-34ºC a zones d’interior, preferentment a Mallorca