X

19 municipis de Mallorca tenen sòl urbà sense xarxa de clavegueram

A la urbanització de Son Vida, a Palma, el 60% dels habitatges no hi estan connectats

03/09/2023

19 municipis de Mallorca tenen sòl urbà sense xarxa de clavegueram

65

A més de 40 indrets de Mallorca, no existeix aquesta infraestructura bàsica i, per tant, sense xarxa de sanejament ara mateix no es poden concedir llicències, certificats de final d’obra o cèdules d’habitabilitat. Així, centenars de solars continuen en situació alegal. Hi ha casos de difícil solució per la complexitat orogràfica de la zona com, per exemple, el Port des Canonge, a Banyalbufar, que té la instal·lació feta, però no té depuradora per falta de solar consensuat amb ABAQUA; Vallgornera, i Cala Pi, a Llucmajor; o Cala Llombards a Santanyí.

D’altres, tenen el projecte més avançat per posar la situació en regla, com és la urbanització George Sand a Valldemossa, o Bonaire a Alcúdia, pendent de la licitació de les obres. D’altra banda, es Pujolet, a Maria de la Salut, espera tenir ja, el mes que ve, les canonades instal·lades.

Altres nuclis afectats són a Artà, Betlem i Sant Pere; a Deià, Llucalcari i Son Bauçà; a Escorca, Son Massip està exonerada; a Pollença, les urbanitzacions de Formentor, Las Palmeras, el Vilar i la Font —les dues darreres en tràmit—; a Alcúdia hi queda també Manresa i una zona de sa Marina; a Campanet, Son Borràs i el llogaret d’Ullaró; a Bunyola, Orient, que té la xarxa col·locada, però falta l’EDAR a on connectar-se per la dificultat de trobar un solar que estigui adequat per a infraestructures en les normes subsidiàries. A Esporles, ses Rotgetes, tampoc no estan connectades a la xarxa de sanejament; a Manacor, queden pendents Cala Murada i Son Talent; a Selva, Binibona; a Sencelles, el llogaret de Ruberts; a Marratxí, es Garrovers, Can Domingo i Son Caulelles i; a Palma, també funcionen sense clavegueram Son Espanyol, Can Moreno, es Putxet, Son Prunes, Son Gual i Puntiró que, de moment, estan desclassificats.

Pus moratòries, de moment

Dos anys després de finalitzar l’agost de 2021 el termini marcat per la Llei balear d’Urbanisme perquè tots els nuclis urbans tenguin sistema de sanejament, s’ha avançat molt poc. A Palma, la urbanització de luxe de Son Vida, amb xalets que poden superar els 16 milions d’euros, és un dels casos en què la majoria dels propietaris continuen funcionant amb fosses sèptiques, en contra del criteri d’Europa, pel risc que suposa de contaminació d’aqüífers. L’Ajuntament de Palma ha construït les canonades troncals de la xarxa d’aigües fecals, però queden pendents de connectar-s’hi un 60% dels particulars.

Notícies relacionades >

03/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT