X

2021: L’any en què la música, el teatre i el cinema han alleugerit la pandèmia

Els concerts pilot al Mallorca Live Festival i al Hard Rock Hotel d'Eivissa, multitudinaris i sense distància, van marcar un punt d'inflexió, després de mesos de restriccions i pèrdues milionàries en el món de la cultura

27/12/2021

2021: L’any en què la música, el teatre i el cinema han alleugerit la pandèmia

A punt d’acabar l’any, agafam perspectiva i ens endinsam en el món de la cultura, en aquests darrers dotze mesos. Malgrat que hem arribat als últims dies de 2021 amb l’exigència del passaport Covid a la majoria d’espais físics destinats a les manifestacions artístiques, com són teatres, auditoris, cinemes i sales de concerts, el cert és que la cultura ens ha ajudat enguany a retornar a una certa normalitat, a un retrobament. Tal vegada, un retorn  encara més psicològic que no pas físic del tot, marcat encara pels protocols Covid. Vàrem començar l’any amb restriccions més severes, com les cabudes limitades, però mesos després, a la primavera de 2021, les dades relativament positives de la situació pandèmica varen millorar i hem estat testimonis de concerts i diades de Sant Jordi, multitudinàries. També hi ha hagut una explosió de festivals de música i de cinema, això sí, amb màscara, distància i cabudes limitades.

Un dels esdeveniments culturals amb més rebombori de l’any va ser el concert multitudinari de la banda catalana Sidonie, al Mallorca Live Festival a Calvià, amb més de 5.000 assistents. La prova pilot va ser el 25 de juny i va marcar un abans i un després en les mesures restrictives dins el món de la cultura. Després de més d’un any, vàrem veure el públic sense distància de seguerat, dret i amb màscara. Això sí, abans d’entrar, certificat Covid o test d’antígens negatiu.

Primer concert multitudinari a les Balears que servia de prova per comprovar la seguretat en els espectacles de gran afluència i reactivar així l’oci nocturn. El concert va atreure públic de fora de les Illes i del món. A Ib3 notícies hi vam ser presents i vam recollir testimonis de molts punts geogràfics, com una parella procedent de Barcelona: “Hem vengut a veure els Sidonie a Mallorca perquè a casa, fa massa temps que no podem gaudir dels directes”.

El segon concert pilot va ser a Eivissa, el mateix dia i també a un espai a l’aire lliure. L’escenari, al Hard Rock Hotel Ibiza amb la festa Children of the 80’s. Els directes varen estar tutelats pels responsables sanitaris del Govern.

Per a l’any que som a punt d’encetar, l’organització del Mallorca Live Festival ha anunciat més d’una trentena de nous artistes els darrers dies que s’incorporen al cartell. Entre les noves confirmacions, presència de bandes internacionals, com Franz Ferdinand, Justice i Metronomy, que se sumen als ja anunciats: Muse o C. Tangana.

El cert és que els mesos de primavera i estiu vàrem ser testimonis d’una explosió de festivals i concerts amb més o menys restriccions: el Contrast Mallorca i Eivissa amb dos directes de Nina Persson de The Cardigans; el Mobofest a Lloret, els Sons de Nit a Pollença i El Cranc amb Los Planetas, amb un concert íntim que va omplir el Teatre Principal de Maó el 12 d’agost.

En qualsevol cas, un dels retorns més esperats ha estat el d’Antònia Font. Els germans Pau i Pere Debon, Joan Miquel Oliver, Jaume Manresa i Joan Roca, han estrenat el nou single “Un minut Estroboscòpica” el 17 d’aquest mateix mes. D’ençà del disc “A Rússia“, ja han passat 10 anys. Un senzill que, per cert, s’integrarà en el nou disc -amb 10 cançons-, que es publicarà en les pròximes setmanes. El vocalista de la banda mítica, Pau Debón, ens va parlar, en exclusiva pels microfons d’Ib3, sobre el nou treball  discogràfic. El músic Debon ens va avançar que els nous temes de la banda mítica mallorquina retornen “a la seva essència original i defugen de l’experimentació dels darrers treballs discogàfics. Antònia Font, a més, serà molt selectiu en els concerts, molts menys que èpoques anteriors, però “ben triats i de qualitat”, afegeix Debon. Recordem que, de moment, han anunciat un concert a Mallorca, al poliesportiu Mateu Cañellas a Inca.

La realitat és que La pandèmia ha provocat la pitjor crisi de la història per als músics. Segons l‘Associació de Professionals de la Música de Mallorca, tres de cada quatre, no han treballat pràcticament gens des del març de 2020. Enguany, sí que s’ha notat una certa revifada, però sobretot, pels artistes més consolidats.

I en l’art del cinema, en un any de certa recuperació, però encara de moltes butaques buides i sales tancades, com el Rívoli i l’Augusta i els multicines de Manacor i Ciutadella,  tres cineastes de les illes: Agustí Villaronga, Daniel Monzón i Joan Bover, han estat nominats en la cursa cap als premis de l’Acadèmia del cinema espanyol, els Goya. La gala serà dia 12 de febrer, però “El ventre del mar”, rodada al Sindicat de Felanitx, del director mallorquí Villaronga, hi té moltes possibilitats.

Un any, per cert, ben agredolç pel director Villaronga – per una banda, confirmava aquí a Ib3 Radio, que havia de ser operat de càncer- i per l’altra, fa pocs dies que la Universitat de les Balears el va nomenar Doctor Honoris Causa.

I una altra fita, en aquest cas, pel món del teatre: “Acorar”. ja han passat 10 anys d’ençà del multipremiat text de Toni Gomila, que des de la seva estrena, l’any 2011, no ha baixat dels escenaris. Enguany hem vist  com aquell dia de matances, aquesta rondalla en format de monòleg i amb text de dramatúrgia, editat en llibre, encara conserva un bri de vigència.

En l’àmbit de la literatura, els llibres de poesia i de prosa, de tots els seus gèneres i registres,  han estat els nostres companys, en moments íntims i solitaris. Ha estat un any en què Sant Jordi ens ha servit per retrobar-nos després d’uns mesos molts grisos.  Més que una festa del llibre, una festa del carrer. De retrobament i de recuperar les relacions humanes. El dia 23 d’abril vam veure carrers plens de gent i les vendes de llibres es van disparar. Segons l’Estadística de Producció de Producció Editorial de Llibres de l’INE, l’edició de llibres a les Balears ha augmentat gairebé un 30 per cent.

La menorquina Maite Salord, ex presidenta del Consell de Menorca, guanyava un dels premis més prestigiosos de la literatura, el guardó Proa, per “El país de l’altra riba“, el passat mes de novembre.

I acabam amb les manifestacions de la cultura popular més sentides i, alhora, més participades de les Illes, Sant Joan de Ciutadella i Sant Antoni, que a diferents pobles de Mallorca, s’han tornat a suspendre. El sant Joan ciutadellenc va esquivar certes turbulències pandèmiques amb el manteniment d’alguns protocols santjoaners com l’icònic primer toc de flabiol. No obstant això, la polèmica va esclatar amb la notificació posterior de brots de coronavirus.

El que ja està confirmat oficialment és que per segon any consecutiu, no podrem sentir els sonadors de les diferents tonades santantonieres de Manacor, però tampoc la d’Artà, amb els balls dels dimonis, ni l’encesa de foguerons, ni el piromusical de sa Pobla. També a Pollença han cancel·lat les festes de Sant Antoni amb el Pi, tot i que de moment, manté els foguerons. Pere Pep Gil i Benet Capó, membres de l’Obreria d’Artà, ens han dit que “al poble era “del tot inviable, la celebració d’una festa de carrer tan multitudinària. Era el més honest. Esperam que el 2022 tenguem salut per recuperar la nostra festa més sentida i fins l’any que ve, si Déu ho vol”.

27/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris