X

Joaquín Andrés, jutge de violència: “Qualque cosa falla amb joves i adolescents per a què acaparin un nombre significatiu de les denúncies que ens arriben”

El magistrat diu que ha pogut comprovar la sensibilitat "extrema" dels cossos policials en la recepció de les víctimes

25/11/2022

Joaquín Andrés, jutge de violència: “Qualque cosa falla amb joves i adolescents per a què acaparin un nombre significatiu de les denúncies que ens arriben”

El titular del jutjat de violència sobre la dona número 2 de Palma durant l'entrevista per videoconferència al programa Al Dia d'IB3 Ràdio

El jutge titular del jutjat de violència sobre la dona número 2 de Palma, Joaquín Andrés Joven, respon amb preocupació que “qualque cosa falla” amb joves i adolescents per a què cada vegada hi hagi casos amb agressors i víctimes més joves, “per davall dels 30 anys” sobre els quals s’hauria treballat en “l’educació i la prevenció” contra aquesta derivada extrema del masclisme.

“Abans n’hi havia, però no tant”, ha deixat dit en una entrevista al programa Al Dia d’Ib3 Ràdio amb motiu del Dia internacional per l’eradicació de la violència (25N).

Aquest professional de la justícia amb trenta anys d’experiència crida l’atenció sobre l’elevat índex de trencaments de mesures cautelars i la reincidència, especialment acusada en el més joves.

Amb tot destaca l’avanç que va suposar que aquestes ruptures de mesures passassin a la seva competència i no a dels jutges de la jurisdicció ordinària.

Falta de jutjats de violència

Andrés posa l’accent en la necessitat de quatre jutjats de violència masclista “per a poder fer una atenció integral i especialitzada a les víctimes” (de moment n’hi ha dos i un tercer projectat).

“Amb un quart jutjat es podrien fer guàrdies durant els capvespre i el cap de setmana, quan la majoria dels casos que entren als jutjats d’instrucció estan relacionats amb violència masclista”, assenyala.

Quant a les acusacions públiques de discriminació masclista reivindica que els jutges són “competents” i els cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil “tenen una sensibilitat extrema” en la recepció de denúncies de Viogen com ha dit que ha pogut comprovar durant el seu exercici professional.

“Constantment duim a terme cursos de perfeccionament, específics sobre violència de gènere pels que fem feina en la matèria que, per cert, són majoritàriament dones”, apunta el jurista.

Balears al capdavant de casos

Sobre la prominència de casos de violència de gènere a les Balears sobre els de la resta de l’Estat, el magistrat ha al·ludit al matís de la que té origen en la població flotant generada pel turisme, “bona part gent jove”, que visita les illes a l’estiu.

Un factor de suma a les estadístiques judicials però no al denominador demogràfic fent que la taxa recordada els darrers dies (103 víctimes per cada 10.000 dones) sigui la major d’Espanya.

Ha lamentat l’instructor que encara hi hagi un “nínxol de víctimes que no denuncien” (només dues de cada deu ho fan, segons dades reivindicades ahir per la secretaria d’Igualtat d’UGT).

 

25/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT