X

3% de producte local als hotels: es compleix la llei?

Unió de Pagesos assegura que no, Govern i Consells reconeixen traves i els hotelers s'hi mostren disposats

28/03/2024

3%25 de producte local als hotels: es compleix la llei?

El sector hoteler encara una nova temporada turística amb el debat del producte local damunt la taula. La llei aprovada la legislatura passada els obliga a oferir un 3% d’aliments de quilòmetre zero. Segons Unió de Pagesos, aquesta mesura no es compleix. Els hotelers apunten que els falta informació. I a la pràctica, els suposa un sobrecost que no tots poden o volen assumir. Aquestes són dades d’una empresa hotelera de Mallorca:

El sobrecost per comprar vi local, en comptes de nacional, és d’un 31,4%. Un cas que crida l’atenció és el del mè: dur-lo de Nova Zelanda és un 13% més barat que oferir mè ecològic de Mallorca.També en el cas de la porcelleta mallorquina, l’hoteler paga un 2,7% més que si la comanàs a Segòvia.
Només en alguns casos molt concrets, el producte local guanya la partida de preus. Comanar verdures i fruita de temporada, surt a compte: si compram els melons de Vilafranca la darrera setmana de juliol seran un 67% més barats que si els duim de fora.

A l’hotel Garden del Port d’Alcúdia ofereixen fins a un 12% de producte local, molt per damunt del 3% que marca la llei. Ho fan, diuen, per convicció. En el seu restaurant serveixen 4 mil quilos anuals de xot ecològic mallorquí. Segons Unió de Pagesos, si aquesta en fos la norma i no l’excepció, el panorama seria molt diferent. El seu coordinador, Joan Gaià apunta que només que els hotels de Balears oferissin llet de les Illes, “no hi hauria cap crisi al sector lleter”. I afegeix: “no volem fer cap batalla. Només volem crear sinèrgies i que es compleixi el mínim que se’ls exigeix, que és un 3%.”

La inspecció turística és competència dels consells. Al de Mallorca, reconeixen que és difícil arribar a tot, per les limitacions de personal i també, per manca d’informació. En aquest sentit, la conselleria d’Agricultura ofereix formació al cos d’inspectors i dona pautes als hotelers per facilitar-ne la tasca, com ara demanar a productors i distribuïdors que indiquin en els albarans l’origen dels aliments.

La Federació Hotelera de Mallorca assegura que la voluntat és complir la llei i ja fa un any que reclama una guia en què es defineixi què es considera producte local.

28/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris