X

Pedro Sánchez demana més inversió en despesa militar en el 40è aniversari de l’OTAN

El president vol garantir la seguretat, la llibertat i la convivència pacífica d'Espanya

30/05/2022

Pedro Sánchez demana més inversió en despesa militar en el 40è aniversari de l’OTAN

El president del Govern, Pedro Sánchez; el Rei Felip VI i el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg a la celebració del 40 aniversari de l'ingrés d'Espanya a l'OTAN./EUROPA PRESS

9

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que cal tenir una major inversió amb despesa militar. Ho ha fet a l’acte commemoratiu del 40 aniversari de l’ingrés d’Espanya a l’OTAN. Segons Sánchez la finalitat d’augmentar l’inversió militar es garantir l’estabilitat i la seguretat d’Espanya. A més, afirma que conflictes com el d’Ucraïna no haurien de posar en risc l’actual model democràtic.

Sánchez afirma que els españols “hem de fer aquest esforç, perquè molt major és el cost de quedar-se braços plegats mentre es posa en joc el més elemental, el més fonamental de la nostra societat, com és la llibertat i el nostre model de convivència pacífica i democràtica”.

L’acte s’ha celebrat al Teatre Real amb la presència de Felip VI i el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. El teatre ha allotjat a més de 300 convidats.

¿QUÈ ÉS L’OTAN?

L’Organització del tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), també coneguda com l’Aliança Atlàntica, va néixer el 1949 dins el mateix context polític que la creació de la Carta dels Drets Humans. Va ser una actuació de les principals potències mundials amb sortida a la regió del Nord de l’Oceà Atlàntic. Després de la Segona Guerra Mundial, els països van veure necessari crear una aliança militar per garantir la seguretat dels seus territoris. Però l’objectiu principal era evitar que es produïssin més conflictes a gran escala. Les dues grans guerres del segle XX havien fet molt de mal a Europa i el record recent de l’horror va impulsar a les nacions per actuar. A més les dues grans potències del moment, l’URSS i els Estats Units, ja manifestaven unes clares hostilitats que iniciaven la guerra freda. Fet que preocupava a la resta d’Europa. Els països que firmaren l’acord inicialment són: els Estats Units, Bèlgica, el Canadà, Dinamarca, França, Islàndia, Luxemburg, Itàlia, Noruega, Països Baixos i el Regne Unit.

En essència l’Aliança és una agrupació de països majoritàriament europeus que fan promesa de defensar-se mútuament a través d’aquest tractat. Tots els països membres tenen el dret de ser defensats pels seus aliats en cas d’atac a la seva regió.

¿COM VA ENTRAR ESPANYA DINS L’ALIANÇA?

Espanya va entrar a l’OTAN l’any 1982. El país es trobava en plena transició política després de molts anys de dictadura. Les ànsies de llibertat i democràcia dels ciutadans per fi s’havien sentit. I no les podien apagar ni els atemptats d’ETA ni l’intent de cop d’estat del 23 de febrer.

A aquell moment les tensions entre els EUA i l’URSS havien augmentat considerablement i Espanya s’havia mantingut neutral respecte al conflicte. Per això quan el president Leopoldo Calvo Sotelo va impulsar la integració del país a l’OTAN no va ser ben rebuda pels ciutadans i per l’oposició. Ni tan sols els militars es mostraven a favor de la integració. Ja que suposava decantar-se pels Estats Units enmig del conflicte. Finalment, Calvo Sotelo ho va aconseguir i Espanya va entrar dins l’Aliança. Quan es va canviar la presidència, Felipe Gonzàlez va fer un referèndum popular perquè ho va prometre durant la campanya electoral. Finalment, el president va demanar el “sí” dels ciutadans i va obtenir un resultat fos positiu. Espanya havia de quedar a l’OTAN.

30/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT