X

“Sospitam que bona part dels nous contractes indefinits ho són per manco hores de les que voldria el treballador”

El catedràtic de la UB expert en mercat laboral, Raul Ramos, matisa les bones dades d'ocupació del març a l'espera de les de l'Enquesta de Població Activa

05/04/2023

“Sospitam que bona part dels nous contractes indefinits ho són per manco hores de les que voldria el treballador”

11

El catedràtic de la Universitat de Barcelona especialitzat en Economia Aplicada i mercat laboral Raul Ramos és un més dels economistes sorpresos pel caràcter “molt positiu” de les xifres macroeconòmiques en el context d’inflació de preus dels darrers mesos. Les darreres, d’ahir, històricament bones pel que fa tant a l’atur com l’afiliació a la Seguretat Social. Hi reconeix l’impacte de la forta recuperació de l’activitat turística després de la pandèmia i també de la reforma laboralista a Espanya, amb la potenciació de la contractació indefinida en substitució de la temporal i el fix discontinu com instrument per resoldre l’estacionalitat del negoci. Amb tot, avisa que tenen un valor analític relatiu a l’espera de completar el mapa amb l’EPA (Enquesta de Població Activa) pendent de publicar.

“Sospitam que el nombre d’hores per les quals s’han tancat bona part d’aquestes noves relacions contractuals no són les que els treballadors voldrien fer”, explica en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio al·ludint a què, com abans de la nova llei que regula el treball, les empreses empren els contractes a temps parcial per “ajustar” les plantilles a les seves necessitats de producció i qui voldria treballar més hores, “no troba feina a temps complet per-ho”.

De la mateixa manera, dubta Ramos que els contractes fixes discontinus malgrat donar “una certa estabilitat” satisfacin les necessitats de tots els contractats, persones que malgrat no estar donades d’alta durant els tres, quatre o cinc mesos en què estan inactius, “tampoc no fan la cerca activa de feina que feien els que els tenien temporals”.

Els joves i la falta de treballadors

El també exvicerector de Política d’Internacionalització de la UB atribueix les tensions a l’hora de cobrir vacants de personal, “especialment de temporada i per llocs poc especialitzats” a la “bona notícia” que els joves, amb l’aturada de l’activitat econòmica per la pandèmia, varen emprendre estudis postobligatoris i ara se n’incorporen manco del que tocaria a un mercat de treball que malgrat l’increment del salari mínim i l’impuls de la fixesa en la contractació continua acollint-los en una de les situacions “més desafavorides” i amb unes condicions “que encara no són”prou dignes” per permetre’ls independitzar-se.

Conclou Ramos que s’haurà de veure l’evolució dels salaris amb relació a la de la inflació i com es comporten les empreses davant el nou escenari de contractes indefinits perquè “ens podríem trobar que tot i tenir-les-hi contractats, en haver de retallar plantilles, acabin acomiadant primer aquests treballadors més joves”

05/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT