X

45 parelles de voltor negre preparen el niu

Voluntaris de la Fundació Vida Silvestre Mediterrània n'informaran els excursionistes que s'aproximen a les zones de cria

06/02/2023

45 parelles de voltor negre preparen el niu

28

A Son Pons, la Fundació Vida Silvestre de la Mediterrània té cura de 6 voltors negres i lleonats que no poden retornar al medi per les lesions que pateixen. Els exemplars faciliten la tasca de divulgació d’aquestes espècies entre els visitants. Precisament, la divulgació és una de les potes del pla de recuperació del voltor negre. La població d’aquest carronyaire havia baixat a una vintena d’exemplars a principi dels anys 80, al límit de l’extinció; ara, supera els 300.

Mallorca és l’única població insular del món on el voltor negre cria i és precisament en aquesta època que les 45 parelles reproductores detectades preparen el niu. Per això, els voluntaris de la Fundació Vida Silvestre Mediterrània es preparen per actuar-hi. A partir del pròxim cap de setmana, n’informaran els excursionistes que s’aproximen a les àrees de cria de l’espècie.

El coordinador del programa per a la conservació del voltor negre, Pep Tapia, explica: “Qualsevol molèstia ocasiona que el mascle o la femella de voltor deixin tot sol tant l’ou com el poll. Tant es pot refredar com, si fa molta de calor, encalentir-se o poden venir depredadors, per exemple gavines o corbs”.

L’any passat nasqueren 33 polls. Gairebé un de cada 4 nius no progressà. A més, Tapia alerta d’un nou perill. Han detectat que va a més la contaminació per plom procedent de munició per a caçar. Fins i tot, recentment, trobaren un voltor lleonat jove totalment intoxicat per plom. “Això és especialment preocupant perquè afecta, fins i tot, exemplars joves”. Tapia assegura que la intoxicació per plom és molt greu i que hi ha alternatives a emprar munició d’aquest material.

06/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT