X

Cinc anys després, el Brexit continua dividint Londres i Brussel·les

La societat britànica segueix enfrontada entre els partidaris de la sortida i els contraris

21/06/2021

Cinc anys després, el Brexit continua dividint Londres i Brussel·les

15

Aquest dimecres, 23 de juny, es compleixen 5 anys del famós referèndum del Brexit al Regne Unit. Un lustre que no ha evitat que avui dia Londres i Brussel·les segueixin sense resoldre temes cabdals com el protocol irlandès.

Tornaria a sortir el sí al Brexit si avui es tornés a celebrar el referèndum?. Per a Richard Toye, expert en política internacional a la Universitat d’Exeter, afirma en una entrevista a EFE que “avui el resultat seria el mateix perquè els nivells de sentiment pro i anti Unió Europea no han canviat”.

Afirma que la conflictivitat entre Europa i el Regne Unit continuarà perquè es mantindran “els actuals nivells de desconfiança o empitjoraran per la diferència fonamental de perspectiva a l’hora de negociar”.

Com es troba la societat britànica

Respecte com ha afectat el Brexit a la societat britànica, Andrew Blick, director del departament de política econòmica del King’s College de Londres assegura, “continua una forta divisió entre els partidaris de la sortida i els contraris també influenciada per aspectes culturals”.

Creu que el govern britànic “té la necessitat de defensar que el Brexit ha estat un èxit i crea distraccions per qualsevol problema que pugui sorgir”. Per aquest motiu, ” Londres ha cercat magnificar les disputes amb la Unió Europea i això tendra conseqüències negatives en les relacions”.

El problema d’Irlanda del Nord

On més conflicte existeix és en com resoldre el problema de les fronteres amb les dues Irlandès després del Brexit. El primer ministre britànic, Boris Johnson, afirma que no descarten qualsevol opció. De fet, afirmen que no dubtaran en aplicar l’article 16 del protocol que preveu prendre mesures si el pacte provoca importants dificultats econòmiques, socials o mediambientals. Segons Londres, els controls de duanes entre Irlanda del Nord i la resta de països genera massa tensions.

El pacte comercial

De moment les exportacions britàniques d’aliments i begudes a la Unió Europea han caigut un 47% durant els 3 primers mesos de l’any. Una baixada que també es pot atribuir en part a la pandèmia.

Toye afirma “ha estat un èxit per Johnson perquè la política britànica ja no està paralitzada per ell i el desastre econòmic ha quedat amagat per la pandèmia”.

Blick diu, ” el Brexit va pujar a Johnson al poder i el va ajudar a guanyar les eleccions del 2019. Malgrat això porti conseqüències econòmiques negatives, a curt termini, ell ho viu com un caos exitós”.

21/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT