X

50 anys d’una nit de les Verges “moguda” a Binissalem

Un Guàrdia Civil ferí de bala a un jove del poble pel renou que feien a la plaça després de cantar serenates

21/10/2021

50 anys d’una nit de les Verges “moguda” a Binissalem

16

La nit de les Verges de 1971, com és tradició a Mallorca, un grup de joves de Binissalem va sortir a cantar serenates pels carrers del poble. Aquella nit, avui fa 50 anys, una desena de joves arribaren a un bar situat a tocar de la plaça de l’Església, una vegada havien fet la volta pel poble cantant serenates a les al·lotes. Era al voltant de les dues de la matinada quan Francisco Ledesma, el caporal que estava de guàrdia al quarter de la Guàrdia Civil, va acudir a la plaça pistola en mà en sentir tant de renou.

L’agent va demanar als joves, que eren una desena, que els acompanyàs al quarter per poder identificar-los. Va ser llavors que un d’ells, Juan José Munar,  de 21 anys i que en aquell moment feia el servei militar, va intentar fugir per por de les represàlies que li podia comportar veure‘s involucrat en aquells fets. Segons testimonis presencials, es va produir una discussió entre el jove i el Guàrdia Civil, qui va voler pegar-li una bufetada, de la qual el jove es va protegir en un gest d’autodefensa. En aquell moment, l’agent va disparar un tret que va ferir a la panxa a Juan José Munar, qui, després d’haver estat atès pel metge del poble, Jaume Cerdà, va ser traslladat d’urgència a l’Hospital Militar de Palma. La resta dels joves varen ser conduïts al quarter de la Guàrdia Civil, que llavors era al carrer de l’Escola Graduada. Els detinguts varen ser conscients de la gravetat de les acusacions que se’ls feien quan sentiren relatar la versió que el caporal de la Guàrdia Civil explicava per telèfon als seus superiors. Segons aquesta versió, el tret havia estat accidental i s’havia produït en caure-li la pistola a l’agent durant el forcejament amb els joves. En aquell moment, els detinguts acordaren explicar una única versió del que havia passat. Al matí, els joves varen ser interrogats per agents de la Guàrdia Civil desplaçats a Binissalem.

La detenció dels joves provocà una onada d’indignació al poble, on es començava a patir pel que els pogués passar. La indignació es va fer més gran quan varen veure la notícia del succés publicada al diari “Baleares, que llavors era el diari del “Movimiento”. Aquesta notícia provocà que es convocàs – un parell de dies després- una manifestació a la qual s’afirma que participaren entre 5.000 i 6.000 persones. La manifestació – encapçalada per una pancarta on posava “El Baleares no dice la verdad– va discórrer de manera silenciosa i pacífica pels carrers del poble passant per davant del quarter de la Guàrdia Civil.

Prèviament en aquesta manifestació i just després de la publicació de la notícia al “Baleares”, n’hi havia haguda una de més petita que es va dissoldre després de la mediació del llavors batle de Binissalem, Miquel Pons “Canut”, qui va constatar que els joves estaven bé i que serien alliberats de manera immediata. Aquesta primera manifestació  tenia la intenció de passar per davant del quarter de la Guàrdia Civil, però els manifestants no hi pogueren arribar perquè un escamot de guàrdies civils armats amb metralleta els impediren el pas.

La notícia d’aquest enfrontament va traspassar les fronteres de Mallorca i d’Espanya. La clandestina Ràdio Pirenaica, Ràdio Praga o el setmanari “El Caso” se’n feren ressò, ajustant-se als fets que realment havien succeït. Després de poc temps, es va celebrar un judici en el qual es va condemnar a tres mesos de presó militar el caporal de la Guàrdia Civil, qui, després d’aquest “càstig”, va ser ascendit.

21/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT