societat

546 ordres de protecció enfront de 2.609 denúncies per violència de gènere

Associació Brilla denuncia les traves i els inconvenients que tenen les víctimes a l’hora d'anar als jutjats per reclamar ajuda

Milers de dones d'arreu del món han ballat aquesta setmana la coreografia 'Un violador en el teu camí', que s'ha fet viral a les xarxes. /EFE


Augmenten un 24% les ordres de protecció per les dones víctimes de violència masclista a les Balears. Són dades dels sis primers mesos del 2019, facilitades pel Consell General del Poder Judicial. Això vol dir que entre el mes de gener i juny d’enguany els jutges de les Illes han atorgat un total de 546 ordres de protecció a dones.

L’Associació Brilla a les Balears considera “insuficients” aquestes dades, si es té en compte que, durant el primer semestre del 2019, s’han interposat 2.609 denúncies per violència de gènere.

La portaveu de l’Associació Brilla, Inma Mas, acompanya les dones que van als jutjats per reclamar una ordre de protecció. En declaracions a IB3 Ràdio, afirma que moltes vegades les sol·licituds de les dones són denegades per criteris que “no són vàlids”. “Una de les principals traves és que el testimoni de l’agressor està al mateix nivell que el de la víctima”, explica. Mas afirma que s’haurien de concedir totes les ordres de protecció que demanen les dones.

ATENDRO, teleassistència mòbil i immediata

L’ATENPRO és un sistema de teleassistència mòbil a víctimes de violència masclista a través del qual les dones es posen en contacte amb la Creu Roja quan viuen una situació d’emergència, ja sigui perquè l’agressor ha incomplit l’ordre d’allunyament o les amenaça. Aquí a les Illes hi ha unes 200 usuàries.

La coordinadora de l’Àrea de Dona i dificultats socials de la Creu Roja, Cati Bagur, explica a IB3 Ràdio que quan hi ha una situació d’emergència des del centre de coordinació s’activen tots els dispositius: policia, Guàrdia Civil i personal sanitari perquè actuïn. L’ATENRPO també està a disposició de les víctimes si necessiten parlar.

És la Creu Roja qui gestiona aquest Servei Telefònic d’Atenció i Protecció per a les Víctimes de Violència de Gènere. Es tracta d’un servei que no té llista d’espera i està actiu les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Un dels requisits bàsics per sol·licitar-lo és que la víctima no visqui amb l’agressor.

Més recursos: 016

El 061 és un altre dels recursos de què disposen les víctimes. És un telèfon gratuït d’informació i assessorament jurídic. No deixa rastre a la factura telefònica.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Les barques de bou de Maó i Ciutadella reprenen la seva activitat després del temporal

La manca d'activitat ha repercutit negativament en les economies d'armadors i mariners

Pugen un 40% dels reserves de turistes dels Estats Units cap a Menorca

Les dades d'un dels principals portals de reserves per internet confirmen el creixement de l'incipient mercat nord-americà

Gairebé la meitat de les cambreres de pis de les Illes afirmen que pateixen una salut dolenta o molt dolenta

Ho recull l'estudi presentat aquest dijous a Menorca en el marc del projecte "Cambreres de pis i salut", de la...

Els arquitectes de Menorca proposen que es revisi la delimitació del domini públic per tenir en compte l’onatge

El GOB espera que Madrid faci enrere la modificació de la normativa de Costes aprovada pel darrer Govern Rajoy