SOCIETAT

Set dessalinitzadores d’ABAQUA varen emetre 82.000 tones de CO2 durant l’any 2020

Medi Ambient invertirà 27 milions d'euros per millorar l'eficiència energètica i instal·lar plaques fotovoltaiques a depuradores i dessalinitzadores


L’Agència Balear de l’Aigua és el segon consumidor d’energia del govern per darrere de l’Ibsalut, amb un terç de la despesa. Per això, Medi Ambient engega un pla de xoc de 27 milions d’euros per al quiqueni 2022-2026,  tant per millorar l’eficiència energètica de dessalinitzadores i depuradores com per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. Part dels doblers provenen dels fons europeus de recuperació i resiliència.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, explica que “l‘objectiu és aconseguir que ABAQUA reduesqui un 24% el consum d’energia per a l’any 2026″. Això equival, diu, a 28 milions de quilovats o evitar l’emissió de 13 mil tones de CO2 anuals.

El pla de xoc d’eficiència energètica es basa en un estudi comanat per Medi Ambient a la Universitat de La Laguna en col·laboració amb la UIB mostra la petjada de carboni de les infraestructures hisdràuliques de les illes. Per calcular les emissions de gasos contaminants d’aquestes infraestructures s’ha tengut en compte tant l’energia contractada necessària per fer funcionar-ho tot com els vehicles de les instal·lacions o els combustilbes fòssils emprats.

Els experts han mesurat que 7 dessalinitzadores varen emetre 82.000 tones de CO2 durant 2020. L’any 2019, va ser més, amb prop de 95.700 tones.

Per volum d’aigua tractada, l’any 2020,  la IDAM Andratx, amb 7.260 tCO2eq/Hm cúbic és la que té major petjada de carboni, seguida de la IDAM Alcúdia, amb 6.188 tCO2eq/Hm cúbic i Formentera, amb 3.142.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |