2 de cada 10 tenen símptomes de depressió, segons una enquesta a 900 professionals realitzada per SATSE
9 de cada 10 infermeres han tengut símptomes d’estres posttraumàtic, 5 de cada 10 ansietat i 2 de cada 10 de depressió durant la pandèmia. Són algunes de les conclusions d’una enquesta que ha fet el sindicat d’infermeria Satse entre 900 professionals d’hospitals públics, privats i residències de les Illes. L’estudi ha sortit publicat a la prestigiosa revista australiana Collegian.
L’enquesta es va fer entre el febrer i l’abril de l’any passat, quan remetia la tercera onada, amb moltíssima càrrega assistencial. Els motius d’aquests símptomes: el contacte directe amb el virus o l’alta càrrega de feina, entre d’altres.
Antonio González, coordinador de l’àrea d’Investigació de SATSE explica que “les infermeres hem tengut sempre eines per aguantar aquesta sobrecàrrega emocional, el problema és que ara estam rompudes”. I afegeix “ha estat una situació bastant complexa, hem passat moltes onades i el 56% han tengut un augment de la càrrega assstencia, respecte l’horari laboral.”
L’impacte emocional, segons l’estudi, s’ha incrementat cada dos mesos d’atenció a malalts de coronavirus i, ara, un any després de l’enquesta, podria ser encara pitjor. Els síptomes s’agreugen entre les treballadores que fan feina a unitats d’hospitalització i a UCIs covid.
Per això entre les solucions de futur que proposa l’estudi hi ha la rotació de les infermeres a unitats covid i no covid i també la descàrrega de la feina. “Descarrega tant pel que fa als horaris com també emocional”, explica Antonio González. “S’hauria d’estar pendent a l’augment de les tendències i símptomes de depressió, s’haurien de monitoritzar i intentantn prendre mesures”.
També demanen suport psicològic per aquestes professionals. De les 900 que participaren a l’enquesta, només un 5% en tenia en el moment de l’estudi.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu