X

Per la Mar Viva consciencia als adolescents sobre la necessitat d’erradicar el plàstic

L'entitat és la protagonista de la campanya d'aquest mes d'IB3 'Tots dona'm una mà'

09/01/2019

Per la Mar Viva consciencia als adolescents sobre la necessitat d’erradicar el plàstic

Cada any moren 1,5 milions d’animals marins per mor dels plàstics. Uns residus generats pels humans, i que l’associació ‘Per la Mar Viva’ vol erradicar. Per conscienciar sobre el problema ofereixen tallers als instituts. Per exemple, cerquen que els adolescents canviïn hàbits com el de llençar a terra les restes del botellot. Avui dematí han dut el taller a l’Institut Joan Ramis de Maó

El 85% del plàstic que acaba al mar és d’origen terrestre i el 15%, de l’activitat nàutica. Per la Mar Viva ho exemplifica amb imatges dels 220 quilos de plàstic recollits al port de Ciutadella durant les festes de Sant Joan i dels residus interceptats en les sortides que fan pel litoral menorquí.

 

Greenpeace exigeix als supermercats mesures i compromisos contra el plàstic perquè “cap d’ells” ha fet res

Per altra banda, l’organització Greenpeace ha presentat un estudi en què ha analitzat el comportament dels principals supermercats espanyols quant al seu compromisos per a reduir el plàstic i ha conclòs que “cap” ha escomès les actuacions necessàries i s’ha compromès de forma suficient per a dir “adéu” a la cultura del plàstic i dels productes d’un sol ús.

Així, l’ONG ha elaborat un rànquing en el qual Eroski ha obtingut la millor puntuació com la marca més compromesa contra el plàstic, front a El Corte Inglés, que és la que treu pitjor puntuació.

Durant 10 mesos, Greenpeace ha analitzat els supermercats i conclou que la majoria aposta per reduir el gruix dels seus envasos, per canviar-los per uns altres d’un sol ús que també continuaran contaminant, per la qual cosa no han aportat solucions “satisfactòries”. En el cas d’altres marques, lamenta que s’han limitat a l’acord de la patronal contra el plàstic, que “alenteix els avanços individuals”.

En tot cas, Greenpeace valora que malgrat que totes les propostes que s’han presentat són “insuficients”, Eroski, Aldi i Mercadona són els que més passos positius estan donant i, per contra, els pitjor situats són Alcampo i El Corte Inglés. El rànquing avalua per exemple el foment de la venda a granel, l’eliminació de bosses d’un sol ús o la transparència en la informació.

Així, precisa que els millors compromisos en 2018 per part dels supermercats són el d’Eroski de reduir, almenys, un 20% les tones de plàstics d’un sol ús que utilitzen actualment per a 2025; el de LIDL, que s’ha compromès a reduir un 20% tots els seus plàstics en 2025; el compromís d’Eroski i Mercadona d’introduir una bossa reutilitzable en secció per a poder adquirir fruita i verdura a granel. També s’ha valorat la prioritat per a aconseguir una reducció real en tots els envasos i altres plàstics d’un sol ús per part d’ALDI i DIA.

Per contra, la majoria dels supermercats aposten per reduir el gruix dels seus envasos o canviar-los per uns altres d’un sol ús (fins i tot compostables o biodegradables), que continuaran contaminant el medi ambient, de manera que Greenpeace assegura que no són solucions satisfactòries.

Els supermercats, segons l’anàlisi de l’ONG, s’escuden en la falta de legislació, en aspectes com el desaprofitament alimentari, a pesar que un major ús del plàstic no l’evita, i en altres raons com la rapidesa per als clients o la seguretat alimentària.

09/01/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris